marți, 13 noiembrie 2018

Conductă cu jgheab şi capac, Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte, jud. Hunedoara) 1952-1953, sec. I î. Chr. – I d. Chr.






Conductă cu jgheab şi capac, Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte, jud. Hunedoara) 1952-1953, sec. I î. Chr. – I d. Chr.

Tuburile ceramice, jgheabul şi capacul din lemn reprezintă un segment dintr-o conductă pentru aducţiunea apei. Aceasta, împreună cu o instalaţie complexă de alimentare cu apă, a fost descoperită la Sarmizegetusa Regia, în punctul numit „ La Tău”. Două surse de apă erau dirijate prin intermediul a două conducte spre un butoi decantor confecţionat din lemn, cu capacitatea maximă de aproximativ 3000 de litri. La partea inferioară a butoiului era fixat un tub de plumb cu sită, de la care pornea o conductă alcătuită din tuburi ceramice fixate etanş unul în altul şi aşezate, pentru a fi protejate, în jgheaburi de lemn acoperite cu capace din acelaşi material. De la această conductă, la aproximativ 18 m de butoi, porneau ramificaţii secundare care alimentau cu apă locuinţele şi atelierele din zonă.

Colecţia de istorie dacică

#mnit #cluj #muzeu #transilvania



Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu