marți, 7 august 2018
Exponatul săptămânii: 6-12 august 2018: Inel de buclă din Epoca Bronzului
Exponatul săptămânii: 6-12 august 2018
Inel de buclă din Epoca Bronzului:
Pe scurt:
Inel de buclă din bronz, datat în Epoca Bronzului (cultura Noua, aprox. sec. XV/XIV – sec. XII î. Hr.). A fost descoperit la Vladnic, com. Parincea, jud. Bacău, într-un mormânt de incinerație.
Inelele de buclă:
Obiectele descoperite în morminte oferă informații importante, atât pentru datarea complexelor arheologice, cât și pentru înțelegerea vieții spirituale și a gândirii oamenilor din trecut. Se pare că multe populații din trecut considerau „viața de apoi” ca fiind o prelungire a celei pământești, o existență similară a celei pe care o cunoșteau. Drept urmare, de-a lungul timpului, în morminte au fost depuse obiecte considerate „utile”: vase pentru gătit și depozitat, hrană, băutură, unelte, arme și bijuterii (cum este și cazul exponatului prezentat în această săptămână).
Cultura Noua:
Parte a Complexului cultural Noua-Sabatinovka-Coslogeni, datat în perioada târzie a Epocii Bronzului (eventual până în perioada de tranziție spre Hallstatt), răspândit în Moldova, Podișul Transilvaniei, estul Munteniei, Dobrogea, Republica Moldova și zona subcarpatică a Ucrainei. Așezările acestei culturi sunt așa-numitele „cenușare”, considerate de unii arheologi drept așezări sezoniere, ale unei populații a cărei economie era axată pe creșterea animalelor.
Situl:
Obiectul a fost găsit într-un mormânt de incinerație cu oasele depuse în urnă, descoperit întâmplător la Vladnic, com. Parincea, jud. Bacău și datat în Epoca Bronzului (cultura Noua). În urnă (din pastă cărămizie, poroasă; cu pereții drepți, buza ușor evazată) au fost descoperite, pe lângă fragmentele osteologice, cinci inele de buclă din bronz.
Exponatul săptămânii se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul al II-lea.
Vă așteptăm cu drag să vedeți acest inel de buclă și celelalte obiecte aflate în colecțiile CMIABc!
Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu