sâmbătă, 11 martie 2017
Tezaurul de sub picioarele noastre
Tezaurul mineral al Maramureșului va fi expus în Tulcea
„Tezaurul de sub picioarele noastre”, ale maramureșenilor, se va îndrepta pentru o perioadă de timp spre Delta Dunării.
O serie de eșantioane minerale care aparțin Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare vor fi expuse la Centru Eco-turistic Muzeal Delta Dunării din Tulcea, în cadrul expoziției temporare „Tezaurul de sub picioarele noastre”. Scopul realizării acestei expoziţii a fost acela de a prezenta minunățiile subsolului maramureșean, numite „flori de mină” şi de a face cunoscut patrimoniul mineralogic unic, deţinut de județul Maramureș și valorificat prin Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, publicului tulcean și turiștilor care vor alege să viziteze acest oraș.
În cadrul expoziției vor fi expuse 105 flori de mină special alese pentru acest proiect cultural, dintre cele peste 17.000 de eșantioane minerale aparținând colecției Muzeului nostru, dintr-un total ce depășește 20.350 de piese. Selecția exponatelor s-a făcut luând în considerare mai multe criterii, astfel încât să cuprindă specimene din toate clasele sistematicii mineralogice, eșantioane cu calități estetice deosebite – dimensiuni de excepţie ale unor cristale, combinaţii de culori, forme cristalografice – minerale reprezentative pentru Maramureș, minerale descrise pentru prima oară în zona Baia Mare, minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă, precum şi minerale rare pe plan mondial. Dintre aceste „flori de mină”, foarte multe, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoare de patrimoniu cultural. Eşantioanele minerale, prin diversitatea de forme sau culori ale fiecărui mineral în parte, concreșterile de minerale, dimensiunea impresionantă, frumuseţea sau perfecţiunea unora, au dus la recunoaşterea mondială a „florilor de mină" din regiunea Baia Mare.
„La invitația domnului dr. Sorin Cristian Ailincăi, director al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și a doamnei dr. ing. Cristina Dinu, șef al Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, avem deosebita plăcere de a organiza, pentru a treia oară la Tulcea, o expoziție temporară cu flori de mină. Colaborarea dintre Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea se desfășoară pe mai multe planuri și durează de mai bine de 10 ani. Prima expoziție organizată de Muzeul nostru la Tulcea a fost în anul 2006, în vechiul sediu. În anul 2010, după inaugurarea noului sediu al Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, a fost organizată cea de a doua expoziție la Tulcea, vizionată de un număr de peste 13.200 de turiști. În anul 2016, în perioada 15 iulie – 31 august, tot în urma unei colaborări între instituțiile noastre, la Baia Mare, în găzduirea Galeriei de artă a centrului Gold Plaza, a fost organizată expoziția de fotografie „Dunărea, Dobrogea, Delta”, care s-a bucurat de un real succes în rândurile publicului băimărean. Faptul că nordul Dobrogei, Tulcea și Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării sunt locuri preferate de turiști și localnici sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne vom întoarce la Tulcea ori de câte ori vom fi invitați și ne vom strădui astfel încât colaborarea noastră să continue și să îmbrace noi abordări”, a apreciat Ioan Denuț, director al Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Expoziția temporară „Tezaurul de sub picioarele noastre” va fi vernisată joi 16 martie, la ora 15.00, la sediul Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea și va rămâne deschisă publicului până pe 15 iunie 2017.
Sursa informaţiilor aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu