miercuri, 11 mai 2016
Piesa zilei: Cuţit de luptă din perioada geto-dacică
Piesa zilei: Cuţit de luptă din perioada geto-dacică.
În timpul exploatării zăcămintelor de turbă din cunoscuta turbărie din sud-estul satului Lozna, comuna Dersca, formată pe şesul pârâului Bahna, s-au descoperit numeroase vestigii arheologice care atestă existența în această zonă a unor vechi aşezări omeneşti.
În anul 1975 exploatarea turbei a înaintat pe albia pârâului pînă la circa 800 m spre est faţă de locul unde s-au găsit primele vestigii. În acelaşi an s-a descoperit la circa 2 metri adâncime unul din cele mai mari depozite de unelte din fier din epoca geto-dacică cunoscut pînă în prezent pe teritoriul ţării noastre.
Din relatările muncitorilor care au găsit depozitul de unelte reiese că fiecare piesă în parte părea să fi fost învelită în pânză de sac, totul fiind înconjurat de resturi de lemn probabil provenit de la o ladă care s-a dezintegrat în contact cu aerul. Mediul în care au stat aceste piese mai mult de două milenii a favorizat buna lor conservare, încât în momentul de faţă, aproape toate uneltele sînt într-o stare de conservare corespunzătoare
În afară de cuţitele cu întrebuinţare gospodărească se mai aflau în cadrul depozitului de la Lozna şi două cuţite de luptă. Fiecare piesă în parte prin caracteristicile sale îşi are analogii in mediul La Tene central European.
Unul din cuţite, care este exponatul zilei de astăzi, are lama arcuită spre muchie, fiind terminat cu un mâner masiv cu capătul inelar. Exemplare asemănătoare se află in zona celţilor scordisci din nordul Serbiei şi în Panonia.
Piesa poate fi văzută în expoziţia permanentă de la Muzeul de Istorie Botoşani.
Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie Botoşani.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu