luni, 23 mai 2016

Conferința „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”



Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu Dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, pentru prezentarea „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”, în data de 26 mai 2016, orele 19.00, la Palatul Suțu. Conferința reprezintă o ocazie unică de a afla detalii despre expoziția „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”, recent inaugurată la Muzeul Nicolae Minovici (la data de 18 mai 2016), chiar de la curatorul acesteia.
Expoziția inaugurală care a marcat redeschiderea pentru comunitate, după mai bine de o sută de ani, a „Vilei cu clopoței” a doctorului Nicolae Minovici (1906-2016) a fost organizată în parteneriat cu Institutul Național de Medicină Legală „dr. Mina Minovici” și Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române,
Expoziția este construită în jurul pionieratului medical al fraților Minovici, povestea acestora fiind integrată unui fenomen mai larg, care se referă la istoria medicinei în orașul București, incluzând și alte prezențe medicale de renume precum Victor Babeș și Gheorghe Marinescu. Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală (1892), cel dintâi institut de profil proiectat la standarde ce au influenţat domeniul în întreaga lume până în ziua de astăzi. Expoziția „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual” prezintă, pentru prima oară, obiecte din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici”, cum ar fi colecția de tatuaje umane realizată de Mina și Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea. În 1898, Nicolae Minovici obţinuse titlul de doctor în medicină cu lucrarea “Tatuajurile în România”, temă abordată pentru prima oară la noi. Patru dintre tatuaje sunt identificate în premieră datorită unui studiu de caz al profesorului Francisc I. Rainer, realizat la mijlocul anilor 1920, prezentat și în expoziție. Sunt expuse trusa medico-legală care a aparținut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de frații Minovici în practica lor medico-legală, dar și numeroase documente legate de activitatea lor științifică.

Dr. Adrian Majuru este director al Muzeului Municipiului București. Licențiat în istorie al Universității din București (1997), a susținut și doctoratul în domeniul Geografiei Umane (2005) cu o lucrare intitulată: “Periferia Bucureştilor: habitat şi mentalităţi (1900-1950)”.
Post Doctorand al Institutului de Antropologie „Francisc Josif Rainer” al Academiei Române, cu proiectul de cercetare "Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalităţii la Francisc Iosif Rainer".
Cărți de autor (selecție):
„Bucureștiul albanez”, 2002, Editura Ararat
„Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență”, 2003, Editura Compania
Familia Minovici-univers spiritual, 2005, Editura Institutului Cultural Roman
„Copilăria la români (1850-1950)”, 2006, Editura Compania
„București. Povestea unei geografii umane”, 2007, Editura Institutului Cultural Român
„București. Diurn. Nocturn”, 2009, Editura Curtea Veche
Dr. Adrian Majuru a coordonat mai multe publicații referitoare la antropologie urbană, a susținut cursuri și prezentări, a realizat expoziții.


Sursa informaţiilor Muzeul Municipiului Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu