marți, 17 mai 2016
ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ
ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Județean Olt vă invită, miercuri, 18 mai 2016, ora 11.00, la conferința cu tema „ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ” susţinută de Doru Neagu.
Proiectul limbii esperanto, inițiat în Polonia, de către Ludovic Lazar Zamenhof, este una dintre cele mai îndrăznețe forme pe care le-a luat viziunea globalistă asupra lumii. Văzută ca o lingua franca universală, esperanto nu a avut totuși succesul scontat, chiar dacă viziunea globalistă de care ține s-a concretizat și se concretizează tot mai mult la nivel politic, economic, cultural.
În România, începuturile proiectului esperantist se leagă de numele industriaşului gălăţean Heinrich Fischer, care, în 1904, fondează, la Galaţi, un grup esperantist şi începe să ţină cursuri de esperanto. În secolul care a urmat, viziunea unificatoare de care ține proiectul esperanto a luat forme tot mai concrete, chiar dacă, sub aspect lingvistic, câteva limbi naturale au reușit să se impună ca limbi internaționale, oarecum în detrimentul mult mai logicei și mai facilei limbi esperanto. (asistent cercetător științific dr. Ovidiu Nedu)
Evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu