miercuri, 6 aprilie 2016

DESCOPERIRE arheologică pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda: Aşezare veche de 7.000 de ani, în zona localității Limba, lângă Alba Iulia



Un sat vechi de aproximativ 7.000 de ani a fost descoperit pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda, în zona localității Limba de lângă Alba Iulia, potrivit viceprimarului municipiului Sebeș, Adrian Bogdan.

”Începând cu 1 februarie 2016 Muzeul Sebeș a demarat cercetarea ansamblului de situri arheologice de la Limba, in cadrul proiectului de construcție al autostrăzii Sebeș-Turda. Ce este acolo? Un sat vechi de aproximativ 7 mii de ani, cu locuințe de suprafață, locuințe adincite si o serie de anexe gospodaresti ale purtatorilor culturi Vinca, care au trait acum sapte milenii pe aceste meleaguri.

Ceea ce este de apreciat, pana in prezent, inventarul special este foarte bogat (idoli, ceramica pictata, obiecte din corn, piatra si obsidian ) obiecte care vor spori colecția muzeului si vor face, in viitorul nu foarte indepartat subietul unei expoziți speciale dedicate acestui sit arheologic. Lucrările vor continua cel mai probabil pana in prima jumătate a lunii iulie, ulterior până să fie expuse publicului interesat, ele vor trece prin mai multe etape de restaurare. Echipa care investighează situl este formata din șase arheologi de la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebes, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Judetean de Istorie Baia Mare si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva!”, a scris Adrian Bogdan pe Facebook.










Sursa informaţiilor Ziarul Unirea.


O așezare veche de aproximativ 7.000 de ani a fost descoperită de arheologi în zona localităţii Limba, lângă Alba Iulia, pe traseul lotului 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda. Cercetările au fost demarate în 1 februarie de Muzeul „Ioan Raica” Sebeș şi vor fi finalizate în luna iulie.

Activităţile de cercetare sunt coordonate de reprezentanții Muzeului „Ioan Raica” din Sebeş, fiind organizate de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Până în prezent au fost descoperite urme ale unui sat vechi de circa 7000 de ani, cu locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite şi o serie de anexe gospodăreşti. Descoperirile fac parte din perioada neoliticului timpuriu, respectiv cultura „Vinca”.

Arheologii ştiau despre existenţa sitului, în condiţiile în care în trecut au mai existat campanii de cercetare a acestei zone. Specialiştii includ aşezarea de la Limba în categoria siturilor ”cheie” pentru rezolvarea complexelor probleme ale neoliticului timpuriu şi dezvoltat din bazinul mijlociu al Mureşului.

Inventarul special descoperit de arheologi este foarte bogat (idoli, ceramică pictată, obiecte din corn, piatră şi obsidian). Aceste obiecte care vor spori colecţia muzeului din Sebeş şi vor face obiectul unei expoziţii speciale după finalizarea activităţilor de restaurare.

Echipa care investighează situl este formată din şase arheologi de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Judeţean de Istorie Baia Mare şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Lucrările vor continua cel mai probabil până în prima jumătate a luni iulie. Obiectele descoperite vor fi restaurate şi apoi expuse publicului interesat.
Reamintim că traseul Autostrăzii Sebeş – Turda trece şi în apropierea localităţii Limba, pe lotul 1, de 17 km, între Sebeş şi Pârâul Iovului (nord de Alba Iulia).

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.


Sursa informaţiilor Alba24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu