joi, 31 martie 2016

CARAFA SARREGUEMINES - Exponatul Lunii Aprilie - Muzeul Judeţean Teleorman



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 1 aprilie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie.
Pentru perioada 1 – 30 aprilie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de CARAFA SARREGUEMINES.
Carafa Sarreguemines, ce face obiectul Exponatului Lunii, a fost fabricată în perioada 1900-1920 în oraşul Sarreguemines, situat în nord-estul Franţei, în regiunea Lorena pe cursul râului Sarr, oraş renumit pentru fabrica de ceramică, porţelan şi teracotă.
Carafa este de formă conică cu toartă şi cioc. Toarta imită o creangă răsfrântă de copac. Decorul carafei înfăţişează scene de petrecere, realizate în relief, în curtea unui han, la umbra unor copaci. Personajele beau şi dansează. Uşa hanului este deschisă, de ea sprijinindu-se hangiul, iar pe frontispiciul clădirii este prezentă steaua lui David. Porţelanul exterior are culoarea verde-kaki iar partea interioară a carafei are culoarea bleu. Pe fundul carafei este inscripţionată marca Sarreguemines şi sub ea numărul 17.
Fabrică de ceramică, porţelan şi teracotă de la Sarreguemines a fost fondată la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către Paul Geiger şi Paul Utzschneider. Activitatea a început în 1790 când s-a alăturat şi Nicolas-Henri Jacobi. Pe parcursul secolului al XIX-lea, ceramica de Sarreguemines a fascinat întreaga lume prin diversitatea şi originalitatea colecţiilor de vase decorative, fresce de perete, teracote şi alte produse de acest gen. Printre clienţii acestei fabrici s-a numărat şi Napoleon I, iar ceramica de Sarreguemines a decorat pereţii metroului din Paris. Activitatea fabricii de ceramică Sarreguemines a încetat in anul 2007.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu