luni, 30 ianuarie 2017

Cocoşarul (Turdus pilaris)



În februarie, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este Cocoşarul (Turdus pilaris), o pasăre sedentară în România, care poate fi întâlnită mai des în partea central-nordică a ţării şi rar în zonele sudice. Aria de răspândire a cocoşarului este în Europa, Eurasia şi Africa de nord.
Pentru cuibărit cocoşarul preferă zonele împădurite, cu arbuşti, livezile sau diferite plantaţii de arbori. Femela depune 4-6 ouă de culoare verzuie-albăstruie cu pete brun-roşcate, pe care le cloceşte adesea singură timp de 10-13 zile, perioadă în care masculul îşi păzeşte perechea cântând în apropierea cuibului.
Capul şi ceafa cocoşarului sunt de culoare gri, la fel şi jumătatea spatelui dinspre coadă. Ciocul este de culoare gălbuie cu vârful negricios. Pe aripi este maroniu-castaniu iar pe guşa şi piept maroniu gălbui cu pete longitudinale mai închise la culoare. Se pare că iarna capătă pe burta o culoare galben albiciosă care este mai puţin vizibilă pe timpul verii. Ca semn distinctiv menţionăm culoarea albă de sub aripi cu nuanţe de gri spre vârf care este foarte vizibilă în timpul zborului. Cocoşarul are o lungime de 25 cm, o anvergură a aripilor de 40-42 cm şi o greutate de 80-130 g. Pentru că iarna poate fi vazut în număr mare mai este denumit şi sturzul de iarnă. Interesul vânătorilor fiind scăzut pentru această specie, populaţia de cocoşari este stabilă, numărul lor crescând uşor de la an la an. Exponatul lunii ianuarie – Cocoşarul - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 1 - 26 februarie 2017.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu