vineri, 29 noiembrie 2024

PATINE DE OS

 


Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna decembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”. 


Pentru perioada 1-31 decembrie sunt prezentate publicului PATINELE DE OS.


Patinele de os prezentate au ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 2023, fiind donate de către Florin Pirontea, profesor din com. Suhaia, jud. Teleorman.
Conform informațiilor primite, aceste piese provin din Suhaia și datează aproximativ de la începutul sec XX. Erau folosite de locuitorii satului pentru traversarea Lacului Suhaia în timpul iernii, când acesta era înghețat și gheața suficient de groasă pentru a susține greutatea unui om, în special pentru a ajunge mai repede în zăvoaiele de pe malul Dunării de unde își procurau lemne.
Patinele prezentate nu sunt pereche, dar furnizează informații prețioase în interpretarea pieselor arheologice similare ca morfologie și modalitate de dezvoltare a uzurii. De altfel, sunt mărturii că în perioadele mai târzii, începând cu Evul Mediu, patinele nu erau folosite în pereche. Acest aspect era condiționat probabil de posibilitățile de confecționare dar și de gradul de uzură inegal al patinelor folosite.
Ambele patine au fost confecționate din oase de cal (oase metatarsiene), cu o duritate suficient de bună pentru scopul propus. La extremități a fost modificată forma osului: una dintre ele are o formă triunghiulară și este ușor ridicată spre vârf pentru a facilita trecerea peste obstacole mici de pe suprafața gheții.
Absența perforațiilor la nivelul epifizelor arată că piesele de la Suhaia, asemenea altora cunoscute, au fost folosite fără a fi legate de picior. În literatura de specialitate sunt menționate patine care nu sunt prevăzute cu un sistem de prindere, constând în perforații. Argumentul a fost acela că frecarea dintre încălțăminte și patine, prin presiunea exercitată de corp, este mult mai mare decât între patină și gheață, deci riscul ca purtătorul să cadă este minim.
Patinele de gheață au fost probabil primele instrumente de locomoție inventate de om. Era un sistem de locomoție ieftin, atât în ceea ce privește procurarea materiei prime, cât și timpul investit pentru transformarea tehnologică, ceea ce însemna că toți membrii comunității puteau să se deplaseze cu ajutorul patinelor.
Analiza urmelor de uzură cauzate de deplasarea pe gheață au adus informații valoroase privind maniera în care patinele erau folosite iar comparațiile cu piesele arheologice au demonstrat existența unui tipar comun, perpetuat de-a lungul timpului.
Patinele prezentate sunt piese etnografice însă, în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman se păstrează piese asemănătoare datate fie în epoca bronzului, fie în prima epocă a fierului, provenite de la Alexandria, Blejești și Lăceni.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Lansare de carte: ,,𝑹𝒆𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔̗𝒊 𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒊̂𝒏 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒔𝒎. 𝑶 𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒑𝒐𝒍𝒊𝒕𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂 𝒊̂𝒏𝒄𝒉𝒊𝒔𝒐𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒊𝒖𝒅" - Dragoș Ursu, București, Editura Corint, 2024

 


𝐒𝐀𝐋𝐎𝐍𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄 𝟑𝟎 𝐍𝐎𝐈𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 – 𝟏 𝐃𝐄𝐂𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟒


𝐏𝐑𝐄𝐙𝐄𝐍𝐓𝐀̆𝐑𝐈/𝐋𝐀𝐍𝐒𝐀̆𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄


,,𝑹𝒆𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔̗𝒊 𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒊̂𝒏 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒔𝒎. 𝑶 𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒑𝒐𝒍𝒊𝒕𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂 𝒊̂𝒏𝒄𝒉𝒊𝒔𝒐𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒊𝒖𝒅" - Dragoș Ursu, , București, Editura Corint, 2024 – prezintă Marius Cristea, Manuela Marin, Marius Rotar și Diana Câmpan
𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆, 1 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2024, 𝑆𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑏𝑎 – 𝑆𝑎𝑙𝑎 𝐴𝑡𝑟𝑖𝑢𝑚 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑜𝑛𝑢𝑚
𝑂𝑟𝑎 16.00


În istoria sistemului penitenciar românesc Aiudul și-a câștigat o tristă faimă, din cauza regimului carceral (foame, frig, torturi, izolare), a ratei ridicate a mortalității, a numărului mare de deținuți închiși, precum și a fenomenului reeducării târzii (1959–1964). La începutul anilor 1950, la Pitești și Gherla, reeducarea fusese aplicată cu metode de o violență extremă. În schimb, la Aiud, autoritățile au recurs la soluții mult mai sofisticate. Pentru a înfrânge rezistența celor închiși, Securitatea a utilizat resurse semnificative, sub aspect uman, instituțional și ideologic, înființându-se chiar și o unitate specială, Grupul Operativ Aiud, condusă de colonelul Gheorghe Crăciun.
Dragoș Ursu analizează activitatea ofițerilor și gardienilor responsabili de reeducare (cadrul instituțional, resursele umane, strategiile și instrumentele operative, munca informatorilor), descrie viața cotidiană a celor închiși (condițiile de detenție, dezbaterile culturale, proiecțiile politice ori căutările spirituale) și prezintă rezultatele acestui fenomen unic atât din perspectiva torționarilor, cât și din punctul de vedere al deținuților care au refuzat reeducarea sau au avut o atitudine distantă până la sfârșitul detenției.


#salondecarte #1Decembrie2024

 

Sursa informațiilor Consiliul Județean Alba.

Lansare de carte: ,, 𝑩𝒓𝒂𝒄𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒊𝒎𝒐𝒏𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒖𝒏𝒕̗𝒊𝒊 𝑺̗𝒖𝒓𝒆𝒂𝒏𝒖. 𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒔̗𝒊 𝑱𝒖𝒓𝒊𝒔𝒑𝒓𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕̗𝒂̆" – Claudiu Purdea, Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2024

 


𝐒𝐀𝐋𝐎𝐍𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄 𝟑𝟎 𝐍𝐎𝐈𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 – 𝟏 𝐃𝐄𝐂𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟒


𝐏𝐑𝐄𝐙𝐄𝐍𝐓𝐀̆𝐑𝐈/𝐋𝐀𝐍𝐒𝐀̆𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄


,,𝑩𝒓𝒂𝒄𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒊𝒎𝒐𝒏𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒖𝒏𝒕̗𝒊𝒊 𝑺̗𝒖𝒓𝒆𝒂𝒏𝒖. 𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒔̗𝒊 𝑱𝒖𝒓𝒊𝒔𝒑𝒓𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕̗𝒂̆" – Claudiu Purdea, Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2024 – prezintă Augustin Lazăr și Marius Ciută


𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆, 1 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2024, 𝑆𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑏𝑎 – 𝑆𝑎𝑙𝑎 𝐴𝑡𝑟𝑖𝑢𝑚 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑜𝑛𝑢𝑚
𝑂𝑟𝑎 18.00


Lucrarea de față se adresează cu precădere specialiștilor care își desfășoară activitatea în scopul valorificării și protejării patrimoniului cultural, precum și studenților ce își doresc un studiu aprofundat axat pe problematica acestui generos și solicitant domeniu. De asemenea, poate fi utilă pasionaților de arheologie, ori deținătorilor de aparate pentru detecția de metale, tocmai pentru că descurajează orice formă de încălcare a legii.
Pornind de la compararea celor două fenomene: căutarea de comori versus braconajul arheologic, cartea redă cititorului o vastă cantitate de informație provenită din arhivele române și străine, cu privire la descoperirile de bunuri arheologice din Munții Șureanu. Tratarea in extenso a subiectului s-a dovedit a fi imperioasă, întrucât goana după aurul dacic a cunoscut două perioade similare ca intensitate: la începutul secolului al XIX-lea şi la cumpăna secolelor ce au urmat. Cel mai ridicat procent al descoperirilor este reprezentat de tezaurele monetare, însă alături de acestea s-au tratat cu aceeași importanță și cele legate de unelte, ori alte categorii asemănătoare. În contextul încă actual al sindromului Indiana Jones, ce produce frecvent victime în rândurile celor extaziați de visul descoperirii marii comori, cartea oferă o analiză detaliată a repercusiunilor de ordin legislativ ce pot surveni practicării activităților ilegale. Totodată, de lege ferenda, sunt propuse măsuri de protecție juridică a siturilor analizate, prin reactivarea conceptului de rezervație arheologică. Toate acestea conferă volumului un rol de pionierat în aprofundarea acestui tip de cercetare interdisciplinară, cu notabile rezultate pentru comunitatea academică și opinia publică.


#salondecarte #1Decembrie2024

 

Sursa informațiilor Consiliul Județean Alba.

A apărut! Bancnota Euro Brukenthal se găsește la Muzeul Național Brukenthal

 



A apărut!
Bancnota Euro Brukenthal se găsește la Muzeul Național Brukenthal.

 
Aceasta a fost tipărită într-un tiraj de 11.000 de exemplare.
Bancnota Brukenthal a fost tipărită cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și este securizată la standardele impuse de Banca Central Europeană.
Alexandru Constantin Chituță a declarat: „În anul 2023 a apărut bancnotă 0 Euro Sibiu. Noi eram deja în discuții cu compania Euro Suvenir Romania pentru editarea unei bancnote Brukenthal. Astăzi 0 Euro Sibiu se găsește de cumpărat în magazinul Palatului Brukenthal din Piața Mare. Bancnotă noastră va avea ca design portalul Palatului Brukenthal și statuia Baronului. Este un produs de suvenir și un cadou foarte inedit. De asemenea, sunt colecționari care doresc să aibă această bancnotă cu valoare de 0 Euro. Pe lângă vinul Brukenthal, vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal, parfumul Sophia și Brukenthal și alte produse de brand am dorit din acest an să avem și această bancnotă. Este un produs suvenir care se găsește acum la magazinul Palatului Brukenthal.
Mulțumesc domnului Marian Lișman, acționar Euro Suvenir România pentru colaborarea excepțională în realizarea acestei bancnote. Vom reveni cu detalii!”
Proiectul bancnotele de 0 EUR a apărut în Franța în anul 2015 și s-a extins ulterior în toate țările europene. A fost conceput cu scopul de a promova elemente de interes național într-o formă unitară la nivelul Uniunii.
„Astăzi, bancnotele sunt în toată Uniunea Europeană și se găsesc la toate magazinele, la toate obiectivele turistice mari. De exemplu, la turnul Eiffel, la ultimul etaj, găsim această bancnotă, la Schönbrunn, oriunde mergem găsim această bancnotă. De asemenea și orașele din diferite țări și-au creat o identitate proprie în jurul acestor bancnote. Ce le face atât de speciale? Sunt tipărite cu aprobarea băncii Franței la standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană și prezintă 14 caracteristici de securitate, similare bancnotelor reale. Și cel mai important sunt tiraje limitate și nici o bancnotă nu este identică cu cealaltă. Spre exemplu, la Sibiu am reușit tipărirea în 2023 a 11.000 de bancnote iar anul acesta același tiraj pentru Bancnota Muzeului Brukenthal. Tirajele sunt stabilite în funcție de apetitul turistic al orașelor, de obicei ”, a declarat Marian Lișman, acționar Euro Suvenir România.


Bancnota Euro Brukenthal se poate achiziționa de astăzi de la magazinul Palatului Brukenthal din Sibiu, la prețul de 30 lei. Se poate comanda prin email la secretariat@brukenthalmuseum.ro.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

O nouă monedă comemorativă din Grecia - 29.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Bank of Greece has issued a coin with a face value of €1.50 dedicated to the popular Aesop fable known as "The Hare and the Tortoise", which was later also rewritten by other fabulists such as Félix María Samaniego or Jean de la Fontaine.

The hare and the tortoise

In this fable, perhaps Aesop's best-known, a hare was teasing a tortoise for being too slow. One day, the tortoise, tired of the hare's boasts, challenged the tortoise to a race, and the hare accepted. The tortoise set off, slowly but surely. The hare soon outpaced the tortoise and, confident of winning, took a nap halfway through the race. When it woke up, it found that its slow but steady crawling competitor had gotten there before it. The moral of the fable makes it clear that diligence and perseverance can triumph over talent when great effort is involved.
 

The reverse of the coin shows full-colour images of the hare lying on the grass, next to its competitor, the tortoise, who is slowly but steadily advancing towards the finish line. Surrounding the composition is the mint mark, with the inscription “Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ” (The Hare and the Tortoise) in the upper right corner, and “ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ” (Aesop's Fables) in the lower left corner.
 

On the other hand, the obverse of the coin shows us the final outcome of the fable, where the slow tortoise ends up crossing the finish line before the fast hare, which is left behind. Framing the design we also find the Greek coat of arms with the inscription “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Greek Republic) and the engraver’s signature (L. Pavli) on the right, the year of issue “2024” on the left, and at the bottom the face value “1.5 EΥΡΩ” (1.5€).
 

The coin is presented in this beautiful themed wallet with images from the fable of The Tortoise and the Hare.


Technical characteristics

Country: Greece
Year: 2024
Face value: 1,50€
Metal: Nordic Gold
Design: L. Pavli
Weight: 21.90 g
Diameter: 40 mm
Quality: Proof
Roll: 3.500



Sursa informațiilor aici.

Aniversarea monedei naționale (aur) Republica Moldova - 29.11.2024

 


Monedă comemorativă din seria „Altele”, în circulație din 29 noiembrie 2024.

Caracteristicile monedei:

Valoare nominală: 100 lei;
Calitate: proof;
Metal: aur;
Compoziție: 999,9/1000;
Greutate: 7,8 grame;
Diametru: 24 mm;
Formă: rotundă;
Margine: zimțată cu număr de serie gravat;
Tiraj 2024: 300 exemplare.


Avers:

Stema Republicii Moldova;
anul emisiei „2024”, inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc;
„Au 999,9”, valoarea nominală „100 LEI” și „7,8 g” în exergă.


Revers:

Sigla BNM, brâul ornamental – element al brandului de țară „Pomul vieții”, inscripția cu majuscule „ANIVERSAREA LEULUI MOLDOVENESC” și în exergă pe verticală inscripția stilizată „29 noiembrie 1993”.

 

Sursa informațiilor Banca Națională a Moldovei.

Aniversarea monedei naționale (argint) Republica Moldova - 29.11.2024

 


Monedă comemorativă din seria „Altele”, în circulație din 29 noiembrie 2024.


Caracteristicile monedei:

Valoare nominală: 50 lei;
Calitate: proof;
Metal: argint;
Compoziție: 999/1000;
Greutate: 31,1 grame;
Diametru: 37 mm;
Formă: rotundă;
Margine: zimțată cu număr de serie gravat;
Tiraj 2024: 500 exemplare.


Avers:

Stema Republicii Moldova;
anul emisiei „2024”, inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc;
„Ag 999”, valoarea nominală „50 LEI” și „31,1 g” în exergă.



Revers:

Sigla BNM, brâul ornamental – element al brandului de țară „Pomul vieții”, inscripția cu majuscule „ANIVERSAREA LEULUI MOLDOVENESC” și în exergă pe verticală inscripția stilizată „29 noiembrie 1993”.

 

Sursa informațiilor Banca Națională a Moldovei.

BNM pune în circulație monede comemorative „Aniversarea monedei naționale” - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Banca Nationala a Moldovei



Începând cu 29 noiembrie 2024, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”, emisiunea anului 2024, din seria „Altele”. Monedele comemorative „Aniversarea monedei naționale” sunt dedicate aniversării monedei naționale - leului moldovenesc, celebrată anual pe 29 noiembrie.

Cu această ocazie, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat că Leul moldovenesc este mai mult decât o monedă – este parte din povestea noastră: „...este martorul transformărilor prin care a trecut Republica Moldova, de la începuturile independenței până la parcursul său spre integrarea europeană. Astăzi, când ne aflăm la intersecția dintre tradiție și inovație, leul moldovenesc continuă să ne însoțească în viața de zi cu zi și să scrie povestea noastră. Îmi doresc ca această zi să fie un prilej de a privi înainte, cu încredere, spre un viitor în care Moldova își va găsi locul firesc în Uniunea Europeană – un spațiu al păcii, al prosperității și al oportunităților pentru fiecare cetățean”.

Monedele au fost lansate în circuitul numismatic începând cu 29 noiembrie 2023. Tirajul anului 2024 este identic celui din anul precedent și numără 300 monede cu valoarea nominală de 100 lei confecționate în aur și 500 monede cu valoarea nominală de 50 lei în argint, cu posibilitatea emisiunilor suplimentare până la 5 000 monede.

Monedele sunt ambalate în capsulă de metacrilat transparent și în cutii de prezentare, fiind însoțite de un certificat de autenticitate cu un cod QR, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedelor. Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele și bancnotele comemorative, precum și alte articole numismatice emise de Banca Națională a Moldovei sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate.

Totodată, cu acest prilej, Banca Națională anunță în premieră că începând cu data de 2 decembrie 2024, publicul larg va avea posibilitatea de a depune cereri online pentru achiziționarea monedelor jubiliare și comemorative direct de la ghișeul Băncii Naționale a Moldovei. În conformitate cu modificările aduse la art. 62 din Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, în vigoare din 2 august 2024, Banca Națională poate comercializa bancnote și monede metalice jubiliare și comemorative, precum și alte articole numismatice puse în circulație de aceasta.

Pentru a depune o cerere de procurare a monedelor jubiliare și comemorative, solicitantul trebuie să acceseze rubrica „Monede și bancnote comemorative” din compartimentul „Moneda” de pe pagina web oficială a Băncii Naționale, să consulte termenii și condițiile stabilite de BNM pentru comercializarea monedelor jubiliare și comemorative și să introducă datele personale indicate. Cererea este transmisă Băncii Naționale doar după confirmarea mesajului recepționat prin poșta electronică de către solicitant.

Cererile se procesează de către Banca Națională timp de 5 zile lucrătoare, după care solicitantul va fi informat despre rezultatele soluționării cererii, data și ora programării pentru ridicarea monedei de la ghișeul BNM (bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, Chișinău).

 

Sursa informațiilor Banca Națională a Moldovei.

Top 10 varietăți numismatice valoroase americane din anii '40 - 29.11.2024 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

joi, 28 noiembrie 2024

Lansare de carte: ,,𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̗𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒂 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑺̗𝒕𝒊𝒊𝒏𝒕̗𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒊𝒖𝒅" - Ramona Mărginean, Iulia Ștefănescu, Aurica Negru, vol. II: Colecția de zoologie. Nevertebrate, vertebrate (pești, amfibieni, reptile), Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2024

 

𝐒𝐀𝐋𝐎𝐍𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄 𝟑𝟎 𝐍𝐎𝐈𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 – 𝟏 𝐃𝐄𝐂𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟒


𝐏𝐑𝐄𝐙𝐄𝐍𝐓𝐀̆𝐑𝐈/𝐋𝐀𝐍𝐒𝐀̆𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄


,,𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̗𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒂 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑺̗𝒕𝒊𝒊𝒏𝒕̗𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒊𝒖𝒅" - Ramona Mărginean, Iulia Ștefănescu, Aurica Negru, vol. II: Colecția de zoologie. Nevertebrate, vertebrate (pești, amfibieni, reptile), Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2024 – prezintă Ioan Hădărig


𝑆𝑎𝑙𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 – 𝑆𝑎̂𝑚𝑏𝑎̆𝑡𝑎̆, 30 𝑛𝑜𝑖𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2024, 𝑆𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑏𝑎 – 𝑆𝑎𝑙𝑎 𝐴𝑡𝑟𝑖𝑢𝑚 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑜𝑛𝑢𝑚 𝑂𝑟𝑎 12.00


În timp ce expoziția este principala formă de manifestare cultural-educativă a muzeului, reprezentând forma specifică de expresie, activitatea editorială a muzeului nu este mai puțin importantă și ea reprezintă o componentă importantă a funcției de valorificare a patrimoniului muzeal. Publicația propusă publicului urmărește să furnizeze o serie de informații utile, într-o formă cât mai atractivă, referitoare la piesele ce compun expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii Aiud și, implicit, să determine o apropiere a publicului față de cunoașterea diverselor domenii ale științelor naturii, în general, și a muzeului aiudean în special. Prezentul ghid al muzeului, un catalog selectiv îmbogățit cu o serie de elemente, prin intermediul celor trei volume, corespunzătoare celor trei săli de expoziție permanentă, pune la dispoziția publicului o descriere a expoziției de bază a muzeului, pe săli și vitrine. La fiecare sală este prezentată o scurtă expunere cu privire la conținutul ei și la ideile pe care aceasta le ilustrează. Sunt descrise, apoi, colecțiile expuse în fiecare sală, cu enumerarea pe scurt a exponatelor din fiecare vitrină și o descriere mai detaliată a celor remarcabile, împreună cu ilustrații ale pieselor cele mai reprezentative. Fiecare volum include și un capitol dedicat istoricului muzeului


#salondecarte #1Decembrie2024 #etnografie

 

Sursa informațiilor Consiliul Județean Alba.

Albinele dulgher Xylocopa sp - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau

 

Albinele dulgher sunt cele mai mari specii de albine sălbatice din Europa. Acestea pot fi ușor recunoscute datorită dimensiunii lor impresionante, comparativ cu o albină meliferă, și a coloritului caracteristic al corpului, în general, de un albastru-violaceu strălucitor. În România, sunt prezente trei specii: Xylocopa valga, Xylocopa violacea și Xylocopa iris.
Denumirea științifică a genului Xylocopa, care include aceste albine cunoscute popular sub numele de albine dulgher, își are originea în limba greacă veche: „xýlon” înseamnă „lemn,” iar „kopē” sau „koptein” se traduce prin „a tăia” sau „a lovi.” Prin urmare, „Xylocopa” poate fi interpretat ca „tăietor de lemn” sau „lucrător în lemn.” Această denumire este potrivită, deoarece albinele dulgher sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a săpa galerii în lemn, pe care le folosesc pentru a-și construi cuiburile.


Material realizat de muz. dr. Bogdan Tomozii.


Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Vernisajul expoziției „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”

 


Pe 6 decembrie 2024 Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, Memorialul Închisoarea Pitești și Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal vă invită la vernisajul expoziției „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. 


Expoziția se deschide pe 6 decembrie 2024, când se împlinesc 75 de ani de la începutul violențelor de la Închisoarea Pitești. Vernisajul va avea loc vineri, 6 decembrie, de la ora 13:00, la Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea) din Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, Oradea. Expoziția va rămâne deschisă până pe 9 februarie 2025 și nu este recomandată copiilor sub 10 ani. 


Invitatul special al vernisajului este Alin Muresan, istoric și fondator al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, autor al studiului „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, al volumului „Ultimul cuvânt. Retrăind Fenomenul Pitești”, scenarist al documentarului „Demascarea”.
Alături de Alin Mureșan, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa (istoric și manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal) și dr. Cristina Liana Puşcaş (muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și inițiatoarea Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor).
La deschidere vor fi prezente curatoarele Maria Axinte (fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești) și Andreea Corca (muzeograf, Muzeul Național Brukenthal), astfel că cei curioși vor putea afla mai multe despre cum s-a născut această expoziție și parcursul ei chiar de la inițiatoare. 


Expoziția itinerantă „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este bilingvă (română/engleză) și prezintă cronologia Fenomenului Pitești, acțiunea violentă de la penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist - mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților politic bihoreni care au trecut prin Fenomenul Pitesti şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.
Expoziția nu este recomandată copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat. 


Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava - Fortul 13. Expoziția prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949-1951. Cunoscută azi drept „Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor. Sinistra acțiune a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați.

Memorialul Închisoarea Pitești

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Apariție editorială: CERCETĂRI ARHEOLOGICE 31, 2/ 2024 - CUPRINS - PDF

 

A apărut CERCETĂRI ARHEOLOGICE 31, 2/ 2024 !!!


Puteți citi 19 articole și o recenzie, semnate de 39 autori:
https://cercetari-arheologice.ro/?revista=ca-31-2-2024

 
Este un alt prilej de bucurie când le mulțumim tuturor autorilor, colaboratorilor, susținătorilor!

Pentru întreaga susținere, ca de obicei, mulțumim Muzeului Național de Istorie a României!

Termenul de depunere pentru viitorul număr este 15 februarie 2024
Rămâneți alături de noi!


#ars2archaeo #cercetariarheologice #MNIR

 

Sursa informațiilor Cercetări Arheologice.

Comunicat de presă: Expoziția temporară Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV –XXI) la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați organizează expoziția temporară Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV – XXI) în perioada 27 noiembrie 2024 – 31 ianuarie 2025, în parteneriat cu Banca Națională a României și în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Județean de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Artă Vizuală Galați.

Publicul va putea admira câteva dintre cele mai valoroase monede bizantine aflate în colecția Muzeului Băncii Naționale a României, obiecte care, pe lângă utilitatea economică imediată, au fost și un important mijloc de răspândire a religiei creștine începând cu epoca lui Constantin cel Mare, prin reprezentările și simbolurile pe care le poartă. Alături de aceste monede sunt expuse și icoane, obiecte de cult, ceramică și carte veche.

Totodată, sunt prezente și monede cu caracter jubiliar emise de Banca Națională a României în ultimele decenii, dedicate celebrării unor evenimente sau personalități ale bisericii, fiecare dintre ele însoțite de machete și de matrițele de batere, vizitatorii putând afla informații și despre procesul tehnologic de realizare a însemnelor monetare.

O vitrină specială este dedicată personalităților gălățene, pe care Banca Națională a României le‑a omagiat de-a lungul timpului prin mai multe emisiuni monetare destinate colecționării.



Expoziția temporară Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV – XXI) va putea fi vizitată gratuit în perioada 27 noiembrie 2024 - 31 ianuarie 2025, conform programului publicat de partenerii noștri de la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați.

 

Sursa informațiilor BNR.

O nouă monedă comemorativă din Slovacia - 28.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On December 5, a collector's coin will be issued in Slovakia dedicated to the tradition of blue dyeing (dyeing or printing in indigo blue). It was inscribed on the UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity in 2018, as part of a multinational nomination submitted by Slovakia, Germany, Austria, the Czech Republic and Hungary.

Blue dyeing ('modrotlač' in Slovak) is a handcrafted process in which a pattern is applied to fabric using a block to print a dye-resist paste, called Papp, onto the fabric before it is dyed with indigo. Originally an oriental method of fabric decoration, it became an important part of Slovak and European textile traditions. It was adopted in Slovak rural areas in the 19th century, becoming an important part of folk dress and home textiles. Compared to other central European countries, Slovakia maintained considerable regional diversity in blue-dyed patterns and a high density of blue-dyeing workshops until the mid-20th century. While rural blue dyeing gradually declined, interest in the practice has recently grown among fashion designers.


The right side of the obverse depicts a craftsman using a handmade wooden block to create a pattern for dyeing fabric blue. To the left is the floral side of another block, and to the top right of the design are three pieces of fabric hung after being dyed. Between the craftsman and the floral motif are the coin denomination “100” and the coin “EURO”, one on top of the other. Below the craftsman is the year of issue “2024” and to the right is the coat of arms of Slovakia. The name of the issuing country “SLOVENSKO” is inscribed at the bottom of the design. In the bottom left corner of the block pattern is the mint mark of the Kremnica Mint (Mincovňa Kremnica), consisting of the letters “MK” placed between two dies; in the bottom right corner are the stylised initials “KL” of the designer, Karol Ličko.


The reverse motif is divided into two vertical halves. On the top left is the Slovak word MODROTLAČ, meaning dyed blue, with its morphemes divided one above the other. Below it, in descending order, are the words NEHMOTNÉ, KULTÚRNE and DEDIČSTVO, meaning intangible cultural heritage in Slovak. On the right side is a hanging blue-dyed cloth with the same floral pattern as the obverse motif, together with additional horizontal decoration above and below the motif.


Designer Karol Ličko
Composition 900 gold .75 silver .25 copper
Weight 9.5 grams
Diameter 26 millimeters
Singing Fluted
Coinage Kremnica Mint
Engraver Dalibor Schmidt
Issue volume 5,600 all in Proof quality
Issue date December 5, 2024


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Ucraina - 28.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Today, November 27, 2024, the Bank of Ukraine issued a new 5-hryvnia coin, this time dedicated to an armored vehicle, the BTR-4 Bucephalus, a combat vehicle developed by Ukraine.


This four-wheel-drive armored combat vehicle combines a high level of protection, powerful weapons and excellent mobility, making it an indispensable element of the Armed Forces and the National Guard of Ukraine. This coin symbolizes the importance and effectiveness of the BTR-4 Bucephalus in strengthening Ukraine's defense capabilities and recognizes the achievements of Ukrainian engineers in creating modern military equipment.


Obverse: A stylised image of a rearing horse, modelled from armour plates riveted together, is depicted on a plain background. The image of the horse is associated with the legendary Bucephalus, the horse of Alexander the Great, which symbolises loyalty, unbridled will and courage in the face of the enemy. On the right, on a matte background, there is a small coat of arms of Ukraine, under which are the inscription УКРАЇНА (Ukraine), the face value of the coin – 5, the graphic symbol of the hryvnia and the year of issue of the coin – 2024. Below, in the centre, is the mint mark of the Mint of the National Bank of Ukraine.


Reverse: depicts a modern Ukrainian BTR-4 armoured personnel carrier firing from the combat module these vehicles are equipped with. Above it is the legend БТР-4E (BTR-4E), made in a style similar to that on the obverse of the coin: the letters and the number are made of riveted plates.

Technical characteristics

Country Ukraine
Year of issue 2024
Shape Circular
Quality BU
Diameter 35 mm
Face Value 5 hryvnias
Issue date November 27, 2024
Metal Alpaca alloy
Weight 16.54 g
Maximum print run 75,000


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Columbia - 28.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Colombia 20,000 pesos 2024 - The Guarniel or Carriel antioqueño

New collectors' issue:

"The Guarniel or Carriel antioqueño"

TECHNICAL DATA

Composition: white alpacca (65% copper, 15% nickel and 20 zinc)
Diameter: 35.00 mm
Weight: 21.75 g
Mintage: 200,000


(news from Guillermo Granados, Alexander Schleining and Pabitra Saha)

LINK: Banco de la República de Colombia

 

Sursa informațiilor aici.

Emisiune numismatică: Bancnotă aniversară, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I

 


Începând cu data de 1 decembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I.

Bancnota are următoarele caracteristici:

dimensiuni: 147 x 82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm;
culoare predominantă: albastru;
imprimată în tehnică mixtă, plană și relief, pe suport de polimer;
fereastră transparentă complexă.


 

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”.

În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre „100”.

Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.

Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș.

Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”.

În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și sigla BNR, care este poziționată în dreapta sus și stânga jos.

Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, „100” pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleș și în dreapta jos și în litere „UNA SUTĂ LEI” pe orizontală în stânga jos.

Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria și numărul bancnotei tipărite cu litere și cifre în două culori, negru și roșu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în stânga pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranță destinate publicului:

Elemente de siguranță incluse în substratul de polimer:fereastra transparentă complexă, pe verticală, care conține:în zona centrală, portretul regelui Carol I, reprezentat în tehnică multiton și textul „ROMÂNIA”, încadrate într-o reprezentare stilizată a însemnului Ordinul „Coroana României”;
în partea superioară, coroana României reprezentată în tehnică multiton, care la examinarea în lumină ultravioletă prezintă fluorescență în două culori, argintiu și roșu;
în interiorul ferestrei transparente, în zona superioară și în zona inferioară a acesteia, elemente grafice realizate cu cerneală optic variabilă (albastru-verde), care își schimbă culoarea în funcție de unghiul sub care sunt privite;
textul „ROMÂNIA” în negativ, care poate fi citit din patru direcții diferite, încadrează fereastra transparentă atât în partea superioară a acesteia cât și în cea inferioară;elemente realizate cu cerneală metalizată aurie, poziționate în zona centrală a ferestrei transparente complexe și în jurul acesteia, atât pe avers cât și pe revers, făcând parte din reprezentarea stilizată a însemnului Ordinul „Coroana României”;
două elemente tip filigran, respectiv însemnul Ordinul „Steaua României” și sigla BNR, vizibile atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
fir de siguranță magnetic, care include în negativ microtextul „CAROL I” ce poate fi citit din patru direcții diferite;
elemente grafice de dimensiuni diferite care conțin în negativ valoarea bancnotei, poziționate pe reversul acesteia și realizate cu cerneală iridiscentă verde.Elemente de siguranță adăugate la imprimare pe avers:imprimare în relief detectabilă prin palpare: portretul, semnătura, numele și anii de viață ai regelui Carol I, însemnul Ordinul „Steaua României”, stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre și litere, elementul embosat „100” și textul „LEI UNA SUTĂ”, tipărit cu cerneală optic variabilă, care își schimbă culoarea din auriu în verde când bancnota este privită sub diverse unghiuri de înclinare;
elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul „Coroana României”; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
microperforații laser cu valoarea nominală „100” amplasate în zona centrală, pe direcție verticală, vizibile pe ambele fețe ale bancnotei;
liniatură antiscaner și anticopiere, pe zonele libere din stânga și din dreapta;
design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.Elemente de siguranță adăugate la imprimare pe revers:imprimare în relief detectabilă prin palpare: Castelul Peleș, statuia regelui Carol I, denumirea „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și sigla băncii centrale BNR, valoarea nominală în cifre „100”, în stânga sus pe orizontală, în dreapta jos și în litere, pe orizontală, în stânga jos, și textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”;
elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul „Coroana României”; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
imagine latentă cu inscripția „BNR”, aflată la baza imaginii Castelului Peleș;
liniatură antiscaner și anticopiere, pe zonele libere din stânga și din dreapta;
design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.

Pe lângă elementele de siguranţă destinate publicului, bancnota de 100 lei prezintă, suplimentar, elemente de siguranță adăugate prin imprimare, atât pe aversul cât și pe reversul bancnotei și detectabile cu aparatură specială, respectiv:

microtext imprimat plan pe avers: inscripția „100 LEI”, în spatele portretului regelui;
microtext în relief pe avers: inscripția „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, deasupra textului cu denumirea băncii centrale de emisiune și „BNR”, în interiorul cifrelor reprezentând valoarea nominală, în stânga jos;
microtext în relief pe revers: inscripția „BNR”, în dreptunghiul din partea stângă și în cifrele reprezentând valoarea nominală, din partea dreaptă;
imagine gen timbru cu valoarea nominală a bancnotei, pe revers, în cifre, în stânga, pe orizontală „100”, cu luminiscență galben-verzuie în lumină ultravioletă;
seria și numărul orizontal, pe revers, în centru sus, în culoare roșie, cu luminiscență oranj în lumină ultravioletă;
seria și numărul vertical, pe revers, în stânga, de culoare neagră, care prezintă luminiscență galben-verzuie în lumină ultravioletă, precum și proprietăți magnetice.

Bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I este inclusă într-un pliant de prezentare al cărui text este redactat în limbile română, engleză și franceză.

Tirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote.

Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecționare, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I este de 150,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Bancnotele aniversare pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecționare, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția acestor bancnote se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

 

Sursa informațiilor BNR.

marți, 26 noiembrie 2024

𝐂𝐚𝐩 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐦𝐮𝐫𝐚̆, 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐮 𝐍𝐨𝐮, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣

 

𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚̆ „𝐑𝐞𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚”
𝐂𝐚𝐩 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐦𝐮𝐫𝐚̆, 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐮 𝐍𝐨𝐮, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣


„Capul unei statui de marmură reprezentând un personaj masculin, imberb, cu fața rotundă. Părul scurt, tăiat drept pe frunte, a fost sugerat prin incizii curbe. O fisură verticală pe întreaga înălţime şi deteriorările din zona nasului indică faptul că statuia a fost mutilată.
Inițial, personajul a fost identificat cu împăratul Constantin II (337-340 p. Chr.). O altă ipoteză este cea conform căreia ar fi vorba despre o reprezentare a lui Philippus Junior. În tot cazul, statuia redă cel mai probabil un împărat sau un personaj militar important din prima jumătate sau de la mijlocul secolului al III-lea p. Chr.
Piesa a fost descoperită întâmplător, în anul 1971, la Cioroiul Nou - „Cetate”. Fortificația romană de la Cioroiu Nou se găsește în imediata vecinătate de sud-est a satului actual, acolo unde pârâul Eruga urmează un curs sinuos. Forma fortificației este patrulateră-neregulată, iar pentru o bună defensivă a fost prevăzută cu două șanțuri de apărare, secondate de două valuri de pământ.
Primele săpături arheologice sistematice la Cioroiul Nou au fost realizate în anul 1938, de către Dumitru Tudor și Constantin S. Nicolăescu-Plopșor. Alte săpături au avut loc între 1959-1961 (Dumitru Tudor, Gheorghe Popilian). Începând cu anul 2000, și până în prezent, cercetări arheologice sistematice se desfășoară fără întrerupere, sub conducerea dr. Dorel Bondoc (Muzeul Olteniei Craiova)”.


Text: dr. 𝐃𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐁𝐨𝐧𝐝𝐨𝐜,„ 𝐶𝑖𝑜𝑟𝑜𝑖𝑢 𝑁𝑜𝑢. 100 𝐷𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑟𝑖 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒”, Craiova, 2010. 

𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Camelia Săvescu, Referent de Specialitate, Biroul de Marketing.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Vernisaj la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău: „NOUTĂȚI ÎN ASTRONAUTICĂ” - expoziție temporară

 


COMUNICAT DE PRESĂ
Vernisaj la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău:
NOUTĂȚI ÎN ASTRONAUTICĂ” - expoziție temporară


Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită să participați miercuri, 27.11.2024, începând cu ora 11:00, la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” din str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, la vernisarea expoziției temporare intitulată „NOUTĂȚI ÎN ASTRONAUTICĂ”.
Sunteți curioși să aflați mai multe despre ceea ce se află dincolo de limitele planetei noastre? Vă fascinează zborurile spațiale și doriți să vă informați despre cele mai recente misiuni spațiale trimise să exploreze Sistemul Solar și despre tehnologiile spațiale folosite în cadrul acestor misiuni? Pentru a vă satisface curiozitatea vă invităm să participați la vernisajul expoziției temporare „NOUTĂȚI ÎN ASTRONAUTICĂ”.
Expoziția prezintă misiuni spațiale actuale desfășurate de către agențiile spațiale americană, europeană, rusă, chineză, japoneză, coreeană, indiană și cea a Emiratelor Arabe Unite, misiuni trimise către Soare, Lună, planete și asteroizi, misiuni ce includ sonde spațiale, landere, rovere, elicoptere, ori chiar nave spațiale ce pot călători atât robotizat cât și cu oameni la bord.
Vă invităm să ne fiți alături. Împreună, PROMOVĂM ASTRONOMIA! 


Cu deosebită considerație,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Ștergar „testîmal”(tătari)

 

Exponatul săptămânii - Ștergar „testîmal”(tătari)


Ștergarele reprezintă daruri tradiționale la toate ceremoniile care marchează trecerea marilor praguri ale existenței: nuntă, botez, înmormântare.
„Testîmal” este un tip categorial de ștergar tătăresc țesut din bumbac, particularizat prin decorul ales printre fire. Motivele predilecte sunt cele florale dispuse la capete în câmp continuu, delimitat de grupuri de vărgi. Acesta este încadrat de două registre cu motive fitomorfe reprezentate sub forma unui vrej.
Caracterul ceremonial al ștergarului este dat și de folosirea în țesătură a firului metalic auriu.
Aceste ștergare erau oferite moașei pentru aducerea pe lume a unui copil, ca ofrandă pentru geamie, erau oferite negociatorilor participanți la ceremoniile premaritale ori la pecetluirea înțelegerilor de căsătorie.
Ștergarul lucrat în prima jumătate a secolului al XX-lea a fost achiziționat în anul 1974 din localitatea Mereni, județul Constanța și este etalat în prezent în expoziția temporară „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni”, organizată la Muzeul de Artă Populară Constanța.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

O nouă monedă comemorativă din Canada - 26.11.2024 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The second installment in the Great Hunters coin series has been issued by the Royal Canadian Mint. This coin, minted in pure silver and with a face value of $20, features Canada's largest wild cat depicted using innovative Ultra High Relief (UHR) technology, the cougar.

Guided by its senses and gifted with both speed and agility, the puma does not need to make an astonishing display of strength when hunting. Instead, it stalks its prey silently, crouching, crawling and hiding in the foliage as it approaches, before quickly pouncing and delivering a deadly attack. Solitary and elusive, the puma relies on its senses to survive and prefers to remain unnoticed.

This animal is an opportunistic predator that hunts from dusk to dawn, and is known to hunt a variety of species, including mule deer, white-tailed deer, elk, moose calves, coyotes, beavers, and mice. It relies heavily on its ability to hide and ambush its prey, and once it has had its fill, it will hide the remains and save them for another meal.


The reverse design, by artist Emily Damstra, has been engraved in 1.4mm Ultra High Relief (UHR), allowing the viewer to observe the high quality detail and depth of the depiction of a ferocious cougar in the Canadian wilderness. The cougar stalks silently and stands firm on its feet, its large paws cushioning and silencing its progress as it crawls up a rocky slope strewn with fallen leaves from the surrounding trembling aspen trees, creating a variety of textures within the same composition.


Finally, the obverse of the coin features the effigy of His Majesty King Charles III, a work by Canadian artist Steven Rosati, placed on a geometric pattern made with the maple leaf of the Canadian flag. Surrounding the composition we can see the inscriptions of the name of the monarch “CHARLES III”, the name of the issuing country “CANADA”, the year of issue “2024”, the abbreviated Latin legend “DG REX” (Dei Gratia Rex) (By the Grace of God, King) and the face value “20 DOLLARS”.


 Sursa: Youtube Utilizator: Royal Canadian Mint


Technical characteristics

Facial: 20 dollars
Metal: Silver 99.99
Quality: Proof
Weight: 31.39 g
Diameter: 36.15 mm
Release date: 2024
Country: Canada
Volume issued: 6.000


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă britanică din Isle of Man - 26.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Isle of Man 2 pounds 2024 - Christmas

New bimetallic commemorative:

"Christmas 2024"

TECHNICAL DATA

External ring: nickel-bronze
Center disc: copper-nickel
Diameter: 28.40 mm
Weight: 12.00 g


(news and image from coins.co.im)

LINK: IOM Coins

 

Sursa informațiilor aici.

luni, 25 noiembrie 2024

O nouă apariție editorială la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”: Costin Croitoru, „Repertoriul bibliografic al monumentelor tumulare din județul Brăila”.

 


O nouă apariție editorială la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”: Costin Croitoru, „Repertoriul bibliografic al monumentelor tumulare din județul Brăila”.


***


„Un (alt)fel de omagiu adus istoricilor și arheologilor brăileni, dar nu numai...!”
Conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”


https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

 

Sursa informațiilor Muzeul Brăilei "Carol I".