vineri, 1 noiembrie 2024

ALBINELE DULGHER (XYLOCOPA SP.)

 





Deschiși permanent pentru cunoaștere!


ALBINELE DULGHER (XYLOCOPA SP.)


Albinele dulgher sunt cele mai mari specii de albine solitare din Europa. În Europa se cunosc 9 specii, dintre care, în România, sunt prezente 3 specii (Xylocopa valga, X. violacea, X. iris), întâlnite din zona montană joasă până în Delta Dunării. Albinele dulgher își fac cuibul în lemn mort sau parțial uscat și în tulpinile unor plante erbacee.
Albinele dulgher iernează în stadiul de adult. Primăvara, acestea zboară din luna aprilie. O femelă construiește între 1 și 3 cuiburi în arbori uscați, ramuri, stâlpi de lemn, tulpini de stuf etc. Cu ajutorul mandibulelor puternice, femela sapă una sau mai multe galerii cilindrice, cu o singură intrare. Galeriile liniare sunt compartimentate în celule (cu pereți confecționați din resturi lemnoase). Cel mai mare cuib poate avea până la 20 de celule. În celule se vor dezvolta larvele și apoi pupele. Dezvoltarea completă de la ou la adult poate dura între 6 și 8 săptămâni.
Fiecare celulă este aprovizionată cu o pastă de polen și nectar, pe care albina depune câte un ou. În medie, o femelă depune până la 10 ouă per cuib. Adulții tineri apar de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii septembrie. Aceștia nu părăsesc cuibul până în primăvara următoare. Femela care a construit cuibul moare după apariția tinerei generații. Cuiburile sunt adesea reutilizate de următoarea generație.
Albinele dulgher sunt polenizatori ai unor plante de importanță economică deosebită, precum mărul, prunul, lucerna, trifoiul, salvia, lavanda etc. Unele albine, precum Xylocopa valga, vizitează până la 95 de specii din 30 de familii de plante. Polenul este transportat la cuib pe picioarele posterioare, cu ajutorul unei formațiuni bogate în perișori, numită scopa. O mare parte din polen este ingerată și transportată într-o structură specializată a intestinului numită gușă.
Cele 3 specii de albine dulgher din România au fost propuse pentru protecție legală.
În expoziția de bază este expus un model de cuib de albină dulgher (Xylocopa valga).


Material realizat de muzeograf IA dr. Tomozii Ionuţ Bogdan.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

TIPAR PENTRU IMPRIMARE CERAMICII

 

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna noiembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.
Pentru perioada 1-30 noiembrie este adus în atenția publicului un obiect arheologic și anume: TIPARUL PENTRU IMPRIMARE CERAMICII.
Tiparul pentru imprimarea ceramicii a fost descoperit în urma cercetărilor de teren în situl Balta Lazăr. Acesta este situat pe panta lină a terasei de vest a Pârâului Nanov, pe teritoriul administrativ al municipiului Alexandria.
Piesa este de mici dimensiuni, cu lungimea de 5,48 cm, fiind lucrată dintr-un lut fin. Forma generală poate fi considerată triunghiulară, fiind aplatizată și având baza puternic arcuită. Aceasta reprezintă partea activă a tiparului, ce are crestături succesive, creând o linie șerpuită continuă.
Datorită amprentei lăsate de unealtă și materialului ceramic descoperit pe suprafața sitului, se poate afirma că tiparul aparține primei epocă a fierului (Hallstatt), culturii Basarabi ce datează din secolele VIII-VII î.Hr. Tipic acesteia este ceramica fină, decorată divers, uneori cu ajutorul unor tipare ca cel prezentat.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Emisiune numismatica cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii „Neptun” și a unei coli speciale, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei

Începând cu data de 5 noiembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Operațiunii ,,Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Aur
Valoare nominală 100 lei
Titlu 900‰
Formă rotundă
Diametru 21 mm
Greutate 6,452 g
Cant zimțat
Calitate proof


Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”.


Reversul monedei redă portretele și numele lui Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția «OPERATIUNEA ,,NEPTUN”».

Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Colile speciale conțin fiecare câte patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Bancnotele sunt înseriate consecutiv și au aceleași specificații tehnice ca bancnotele de circulație cu valoare nominală de 10 lei.


Coala specială

Avers


Revers


Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare și sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum și seriile bancnotelor.

Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” este de 1.000 piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 5.000 exemplare.

Preţurile de vânzare sunt:

4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.


Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” și a colilor speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

 

Sursa informațiilor BNR.

O nouă monedă comemorativă din Grecia - 01.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Greece 2 euro 2024 - 150th Anniversary of the Birth of Penelope Delta

New bimetallic circulating commemorative:

"150th Anniversary of the Birth of Penelope Delta"

TECHNICAL DATA

External ring: copper-nickel
Center disc: nickel-brass, nickel and nickel-brass three layers
Diameter: 25.75 mm
Weight: 8.50 g
Thickness: 2.20 mm


(image taken from eBay seller Coinswdcom)


Sursa informațiilor aici.