luni, 6 martie 2017

Exponatul lunii martie, la Secția de Istorie-Arheologie, crucea relicvar ce a aparținut lui Nicolae Pătrașcu





Exponatul lunii martie, la Secția de Istorie-Arheologie, crucea relicvar ce a aparținut lui Nicolae Pătrașcu!!

Cruce relicvar din argint (perioada 1599-1600, dimensiuni: L = 4,7 cm, l = 4,3 cm, G = 24,02 g), ce a aparținut lui Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazul și al doamnei Stanca, Voievod al Țării Românești (cca. 14/24 noiembrie 1599 – 2/12 septembrie 1600).

Pe cele două feţe ale piesei este gravat, în centru, un medalion circular. Pe una din feţe apar, în interiorul medalionului, iniţialele numelui П H -N P (Nicolae Pătraşcu), cu caractere chirilice, literele fiind timbrate de o coroană domnească deschisă. Pe cealaltă parte sunt inserate cu aceleaşi caractere, în lectură inversă, literele ВОЄ - V O E (voievod) deasupra cărora este plasată o coroană asemănătoare.
Piesa a mai fost expusa în fosta expoziție de bază a Sectiei de Istorie-Arheologie (închisă în anul 2009), și în expoziția temporară “Oltenia boierilor Craiovesti”, în anul 2014.
După înfrângerea de la Mirăslău (8/18 septembrie 1600), Nicolae Pătrașcu a fost trimis ca ostatic în tabăra imperială, rămânând în Transilvania, împreună cu mama și sora sa, până în toamna lui 1602, după care a plecat în exil la Viena și apoi la Praga, punându-se în slujba împăratului Rudolf al II-lea. În anul 1608, Nicolae Pătrașcu a încercat să redobândească tronul Țării Românești, dar a fost arestat din ordinul voievodului Gabriel Báthory. A fost eliberat după ce a renunțat la orice pretenție de domnie și la titlul de fost voievod.
A murit la Viena în a doua parte a anului 1627, fiind înmormântat de doamna Anca, soția sa, în Biserica sârbească ortodoxă din Györ, iar în februarie 1641, rămășițele sale au fost strămutate la mănăstirea Comana.


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu