duminică, 4 septembrie 2016

ULIUL PORUMBAR (Accipiter gentilis)




EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE este

ULIUL PORUMBAR (Accipiter gentilis)

În limba română specia are mai multe denumiri: uliul găinilor, uliu porumbar, ulieş, uligae, huli, huliu, găinar, boghiu, bodigeu, bodigaş, hârău, hereu, herete, arete, ierete, cobăţ, corui.
Este un vânător desăvârşit, cu strategii inteligente, de ambuscadă, care rareori dau greş.
Specia a devenit de interes pentru oameni datorită artei şoimăritului. Caracterul de prădător iscusit a fost speculat prin dresarea păsărilor pentru vânătoare.

HABITAT
Pădurile cu poieni mari şi spaţii deschise din zonele de deal şi munte.

RĂSPÂNDIRE
Europa, Asia şi America de Nord.

HRANĂ
Păsări de talie mică şi medie, rozătoare, reptile, amfibieni; în iernile foarte aspre consumă şi leşuri proaspete de animale.

COMPORTAMENT
Cuibăreşte solitar, de obicei în arbori cu un coronament bogat, uneori în vecinătatea cursurilor de apă. Perechile sunt monogame şi se formează, de obicei, pe toată durata vieţii. Perioada de cuibărit este mai – august, ponta cuprinde 2-5 ouă şi este clocită de femelă timp de 36 – 38 zile. Puii sunt hrăniţi de ambii părinţi.

AMENINŢĂRI ŞI CONSERVARE
În perioada 1950 – 1960, specia a fost la un pas de extincţie în Europa din cauza defrişărilor şi a folosirii pe scară largă a pesticidelor. În prezent, uliul porumbar este specie protejată prin legislaţie.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu