joi, 1 septembrie 2016

PLĂCI DIN CORN PENTRU ARCUL COMPOZIT



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 septembrie a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Septembrie.
Pentru perioada 1-30 septembrie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o serie obeicte deosebite aflate în patrimoniul instituţiei. Este vorba de PLĂCI DIN CORN PENTRU ARCUL COMPOZIT.
Plăcile laterale din corn de cerb, folosite în compoziţia unui arc compozit provin din situl de la Vităneşti Măgurice, com. Vităneşti, jud. Teleorman.
Piesele au fost descoperite în anul 1995, în tell, împreună cu un craniu de cal.
Sunt şase piese de corn, ce pot fi grupate două câte două şi reprezintă armăturile terminale şi de mâner ale unui arc compozit. Toate au o formă alungită, sunt uşor curbate urmărind forma ramurii de corn, iar în secţiune sunt convex-concave. Toate au la unul dintre capete o adâncitură folosită pentru cele terminale la prinderea corzii iar pentru cele de la mâner pentru o mai bună fixare a lor pe lemn.
Considerăm că descoperirea de la Vităneşti reprezintă inventarul unui cenotaf în care au fost depuse atât resturi dintr-un cal cât şi un arc compozit. Descoperirea poate fi pusă în legătură cu mormintele tumulare săpate la Vităneşti în anul 1976 şi aparţinând populaţiilor turcice din sec. IX-XIII.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu