luni, 19 ianuarie 2015

Blestemul aurului. Legenda muntelui din România care ascunde o avere imposibil de scos


"Cel mai înalt vârf din Munţii Almajului, Svinecea Mare (1224), judeţul Caraş-Severin, ascunde o legendă cu o avere imposibil de scos.
Aflat pe raza comunei Eftimie Murgu sau Rudaria, localitate celebră pentru morile de apa unice în Europa, vârful Svinecea Mare (1224) este un obiectiv destul de puţin cunoscut amatorilor de trasee montane.
Frecventat în special de bikerii care traversează pădurea pentru a ajunge de la Cascada Bigar la Orşova, spre exemplu, masivul muntos are o amplasare foarte bună, în zilele cu cer senin fiind vizibilă de pe acest munte Dunărea şi chiar Serbia.
O legenda răspândită printre localnicii care au copilărit şi trăiesc pe aceste meleaguri spune că muntele are o peşteră „burduşită cu aur”, ascuns ani la rând de haiducii care semănau teroare în Banat. O mărturie vie a acestei legende este Maria Soameş, o bătrâna din Eftimie Murgu, care a auzit de la înaintaşii ei povestea muntelui în care este ascunsa o comoară de o valoare inestimabilă.
Maria Soameş povesteşte ca mergea cu mai mulţi localnici la munte şi vorbeau despre aurul din Svinecea, când un bătrân i-a povestit experienţa pe care a avut-o cu un haiduc, care l-a văzut pe sătean şi l-a cunoscut după modul în care arăta traista că e din Rudaria. L-a chemat la el şi i-a spus unde este ascuns aurul.
„Unde bate prima rază de soare la Rusali, acolo este gura peşterii”, spune legenda moştenită prin viu grai de localnici.


Sursa: Youtube Utilizator: Petru Cristescu

”Fiecare fura de la stăpânul celuilalt”
Haiducul i-ar fi mai spus bătrânului pe care l-a cunoscut Maria Soameş că acolo este aur care i-ar ajunge României 40 de ani, dar el nu poate să meargă să îl scoată pentru ca a făcut un jurământ, alături de tovarăşii săi, aurul fiind blestemat dacă îl scoate vreunul dintre haiduci, fără să fie toţi ceilalţi prezenţi. Cum haiducii nu s-au mai întâlnit, aurul nu a mai putut fi scos niciodată.
Maria Soameş a mai spus că bătrânul haiduc l-a avertizat pe localnic să nu se sperie de ce o să vadă în peşteră dacă ajunge vreodată acolo, pentru că la gura peşterii este un bălaure de ceară cu solzi de aur, montat pe un sistem mobil pentru a-i alunga pe cei care intră acolo.
„Noi eram 12 slugi. Nu furam niciodată de la stăpânul nostru, ci fiecare fura de la stăpânul celuilalt”, i-ar mai fi spus haiducul localnicului de la care Maria Soameş a auzit povestea. Bătrâna a mai spus că din altă parte a auzit coordonatele unui loc în care ar fi ascuns aur, într-o poieniţă de la poalele muntelui. Când a ajuns în locul despre care i s-a spus că este aur, a găsit doar o groapă, de forma unui ceaun. „Cineva i-a scos de acolo”, a spus femeia.


Sursa: Youtube Utilizator: Daniela Dancea

Cunoscută printre localnici, legenda aurului din Svinecea, munte format din doi versanţi, Svinecea Mică şi Svinecea Mare a încolţit în mintea multora visul de descoperire a comorii. Danilă Sârbu, fost pădurar în zonă povesteşte că: „Am ajuns în Svinecea şi am vrut sa vedem stânca. Este un scaun săpat în piatră, pe vârf în partea de către Răsărit. Probabil că acolo stătea cel care era de pază. De acolo se observa tot. De la scaun intrau în jos pe gaura peşterii, unde acum este prăbuşit muntele”, a spus Sârbu. Acesta a mai povestit că tatăl lui, când era la păscut cu oile a găsit în pădure o fântână cu apă foarte bună. Când a mers a doua oară, fântâna nu mai era. „Probabil era jurată”, a spus bărbatul."


 Sursa: Youtube Utilizator: Daniela Dancea

Articol preluat integral de aici: http://www.caplimpede.ro/blestemul-aurului-legenda-muntelui-din-romania-care-ascunde-o-avere-imposibil-de-scos/ 

Mici corecturi de Gligor Adrian Borza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu