miercuri, 11 aprilie 2018

EXPONATUL LUNII APRILIE 2018 - una din cele mai vechi piese din piatră restaurate din patrimoniul Muzeului Național al Banatului








EXPONATUL LUNII APRILIE 2018 - una din cele mai vechi piese din piatră restaurate din patrimoniul Muzeului Național al Banatului

Relieful votiv din marmură, cu reprezentarea cultului Cavalerilor Danubieni - epoca romană (sec. II-III p.Chr.) - a fost descoperit la începutul secolului XX, la Pojejena de Jos (jud. Caraș-Severin).

Prezența acestui artefact în patrimoniul muzeului se datorează arheologului ardelean Teglas Gabor (1848-1916), un perseverent cercetător al limesului dacic. În cadrul proiectului său de identificare în teren a tuturor fortificațiilor de epocă romană din Dacia, el analizează la începutul secolului XX castrele bănățene. Astfel, în 17 octombrie 1908 după o negociere asiduă, pentru numai 12 coroane sunt achiziționate din Pojejena, de pe terenul familiei Sztojkovics, două bucăți de placă de marmură cu un reliev gravat cu 2 călăreți.

Istvan Berkeczi, directorul Muzeului Banatului de la acea vreme, nota cu entuziasm în registrul muzeului, că piesele au fost restaurate, iar obiectului de artă romană provincială i s-a redat astfel strălucirea de altă dată.



Sursa informaţiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu