David H. a găsit comoara la vârsta de 14 ani, în anul 2014. Se bănuiește că argintul provine de la soldații romani care l-au utilizat pentru a-i mitui pe picți, un popor antic din Scoția ai cărui membri își pictau și tatuau trupurile. Aceștia erau în conflict cu romanii, atacând deseori Zidul lui Hadrian, mai ales în anul 297 d.Hr.
David a spus că nu a realizat inițial importanța descoperirii, dar că e încântat să vadă cum arată acum comoara găsită de el. Denumit Tezaurul Dairsie, acesta datează de la sfârșitul secolului al III-lea d.Hr, fiind unul dintre cele mai vechi de acest tip descoperit dincolo de frontierele Imperiului Roman.
Tezaurul a fost apreciat ca fiind "semnificativ pe plan internațional" și va fi prezentat pentru prima dată într-o nouă expoziție la Muzeul Național al Scoției, în luna octombrie.
David a precizat pentru BBC Scoția că a devenit interesat de detecția metalelor după ce a vizionat un o emisiune la televizor. Apoi a economisit bani și a cumpărat un detector ieftin.
"Am fost la o întâlnire cu alți 103 pasionați de detecție metale și căutăm pe trei terenuri, dar nu descoperisem nimic. Deodată am găsit câteva bucăți de argint și le-am arătat unui prieten care mi-a spus că este argint roman! După aceea am găsit încă 200 de bucăți, chiar din prima zi", povestește emoționat David.
Romanii nu s-au putut baza doar pe puterea armatei lor, de aceea au depus eforturi diplomatice pentru a proteja frontierele imperiului, prin cumpărarea bunăvoinței triburilor învecinate.
Pe lângă faptul că a fost rupt de către romani, tezaurul a fost zdrobit și prin diverse operațiuni agricole.
Din această cauză, specialiștii au încercat sa rezolve un dificil puzzle, reconstruind patru vase romane din mai mult de 300 de fragmente.
"Arată foarte diferit acum. Este minunat să redescoperi istoria și aștept cu nerăbdare să văd tezaurul expus la muzeu", a mai explicat tânărul detectorist.
Curatorul principal de la Muzeele Naționale din Scoția a declarat: "Noi dovezi arheologice rescriu înțelegerea noastră despre politica romană de frontieră, iar argintul a fost o parte esențială a acestui fenomen. Este o imagine fascinant de complexă care arată interacțiunea și politica reală a acelor vremuri, modul în care romanii își schimbau în mod flexibil abordarea pentru a rezolva diferite probleme, inclusiv prin exploatarea interesului triburilor locale pentru darurile romane. Este cea mai veche dovadă pentru noua fază a politicii romane în tratativele cu triburilor dificile, folosind ca mită lingouri de argint sub formă de vase secționate în mici bucăți. A fost minunat să-i arătăm lui David, căutătorul de comori, ce etape trebuie sa urmeze pe teren când va mai descoperi ceva, precum și metodele utilizate pentru refacerea tezaurul din argint roman".
Sursa informaţiilor Harta Comorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu