marți, 6 septembrie 2016
Apariţie editorială: Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 şi 1967, de Laura Gheorghiu
Laura Gheorghiu, Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 şi 1967, Bucureşti, Editura Tritonic, 2015.
Cartea reprezintă o excelentă teză de doctorat coordonată de d-l Lucian Nastasa Kovacs, contribuţie istoriografică majoră legată de evoluţia comunității germane în primii 25 de ani ai regimului comunist.
..."Cartea tratează situația comunității germane din România în primele două decenii după încheierea celui de-al doilea război mondial și se concentrează pe analizarea cauzelor care i-au determinat pe etnicii germani să părăsească țara, astfel că în cca. 45 de ani România a pierdut populația sa de origine germană.
Am prezentat drama comunității germane în primii ani de la instalarea, cu sprijin sovietic, a regimului comunist în România: deportarea etnicilor germani în URSS și ulterior în Bărăgan, procesele politice împotriva elitei intelectuale a comunității germane, valul de arestări, abuzuri, confiscarea caselor, a proprietăților și bunurilor etnicilor germani, care au rămas fără mijloace de trai și posibilități de a se întreține pe ei și familiile lor.
Situația comunității germane din România se îmbunătățește abia începând din anul 1949 și treptat în anii 1954-1956 etnicilor germani le sunt înapoiate casele confiscate în 1945 și li se permite să utilizeze limba maternă în spațiul public.
De asemenea, apar ziare și reviste de limbă germană și se înființează teatre și alte instituții culturale pentru minoritățile naționale din România"...
Laura Gheorghiu,
http://clubulscriitoarelor.ro/interviu-laura-gheorghiu-despre-scriitorii-germani-din-romania-comunista/
Sursa informaţiilor aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu