marți, 16 octombrie 2018

VITĂNEŞTI 25 – Realizări şi perspective în cercetarea epocii neo-eneolitice din sud-vestul Munteniei






Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează în zilele de 18 şi 19 octombrie a.c. următoarele evenimente:
- Masa rotundă „VITĂNEŞTI 25 – Realizări şi perspective în cercetarea epocii neo-eneolitice din sud-vestul Munteniei“.
- Lansarea nr. 10/2018 al publicaţiei Buletinul Muzeului Judeţean Teleorman. Seria Arheologie.

* * *
Primul eveniment va fi dedicat aniversării a 25 de ani de la începerea cercetărilor arheologice de la Vităneşti, punctul „Măgurice”, jud. Teleorman
Aşezarea gumelniţeană de tip tell, ce datează de acum 6000 de ani, se află în comuna Vităneşti (în fostul sat Găvăneşti), la circa 7 km nord-est de oraşul Alexandria. Pe acest sit se desfăşoară unul dintre cele mai longevive proiecte de cercetare arheologică ale epocii eneolitice, proiect ce a debutat în anul 1993 şi care continuă şi în prezent.
Principalele obiective ale cercetărilor arheologice, care au început iniţial sub forma unor săpături de salvare coordonate de dr. Silvia Marinescu-Bîlcu, cercetătoare la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, ulterior, din 1995, de dr. Radian Andreescu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a României, cu colaborarea permanentă a Muzeului Judeţean Teleorman, au fost decopertarea primului nivel de locuire şi săparea unei suprafeţe de control stratigrafic care să evidenţieze evoluţia culturală a aşezării.
Masa rotundă ce urmează a se desfăşura va reuni un număr de 31 de specialişti – arheologi, arheozoologi, sedimentologi, restauratori, conservatori, de la o serie de instituţii muzeale şi de cercetare din ţară precum şi de la muzeul din Alexandria şi alte instituţii din judeţul Teleorman cu atribuţii în prezervarea patrimoniului.
Vor fi dezbătute aspecte ce ţin de cercetarea epocii neo-eneolitice din sud-vestul Munteniei, zonă ce include în cea mai mare parte a ei judeţul Teleorman, urmărindu-se evoluţia şi rezultatele cercetării din ultimii 25 de ani.

* * *
Al doilea eveniment va fi atât unul aniversar, cât şi unui omagial şi va fi legat de lansarea revistei Buletinul Muzeului Judeţean Teleorman. Seria Arheologie numărul 10/2018.
În urmă cu 10 ani, mai precis în anul 2009, porneam aventura realizării primului periodic al Muzeului Judeţean Teleorman, hotărând împreună cu doamna Ecaterina Ţânţăreanu, cea care conducea la acea vreme muzeul alexăndrean, iniţierea revistei intitulată simplu Buletinul Muzeului Judeţean Teleorman. Seria Arheologie. Era un demers îndrăzneţ în condiţiile în care activitatea editorială a muzeului fusese extrem de redusă, până la acea dată, în cele peste patru decenii de la înfiinţare, editând doar trei publicaţii şi acelea relativ târziu, între 1996-2006.
Încă de la apariţie, revista a publicat studii generale şi articole de arheologie, studii şi cercetări interdisciplinare, abordări teoretice, pagini din istoria arheologiei, prezentări şi recenzii de carte. Acest fapt s-a materializat, în cele zece numere apărute, prin peste 130 de articole întinse pe aproape 2500 de pagini, având 91 de autori şi coautori preponderent din România, dar şi din Marea Britanie, Olanda, SUA şi Bulgaria.
Acest al 10-lea număr al revistei - un număr aniversar, este totodată şi unul omagial, fiind dedicat cercetătorului Radian Andreescu la împlinirea vârstei de 60 de ani. Acesta şi-a dedicat munca sa, în ultimii 25 de ani, cercetării epocii neo-eneolitice din judeţul Teleorman, atât prin investigaţiile efectuate la Vităneşti, cît şi prin alte proiecte, unele cu participare internaţională, ce au vizat o serie de aşezări din mileniile 6-5 î.Hr. de la Alexandria, Lăceni şi Măgura.

* * *
Detalii privind desfăşurarea evenimentelor din zilele de 18 şi 19 octombrie a.c. precum şi lista completă a participanţilor şi afilierii instituţionale a fiecăruia dintre ei pot fi găsite în programul alăturat.
* * *

Programul evenimentelor ce urmează a se desfăşura la
Muzeul Judeţean Teleoman

Joi, 18 octombrie 2018

10.30-11.30 – sosirea invitaţilor şi cazare (Hotel Parc)
11.30 – deplasare la Vităneşti
12.00-15.00 – vizitarea sitului arheologic „Măgurice” şi discuţii la faţa locului; prânz
15.30 – întoarcerea la Alexandria, la Muzeul Judeţean Teleorman
16.00-19.00 – Masă rotundă „VITĂNEŞTI 25 – Realizări şi perspective în cercetarea epocii neo-eneolitice din sud-vestul Munteniei“, moderator dr. Radian Andreescu, responsabil ştiinţific al şantierului arheologic de la Vităneşti (17.00-17.30 – Pauză de cafea)
19.30 – cină

Vineri, 19 octombrie 2018

11.00 – Lansare de carte:
Buletinul Muzeului Judeţean Teleorman. Seria Arheologie, nr. 10-2018, număr aniversar şi volum omagial dedicat cercetătorului Radian Andreescu la împlinirea vârstei de 60 de ani.
– Prezintă dr. Pavel Mirea (Muzeul Judeţean Teleorman) şi dr. hab. Adina Boroneanţ (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti)
– Alocuţiuni din partea invitaţilor
13.00 – prânz
14.00 – plecarea invitaţilor
Lista participanţilor la evenimentele ce urmează a se desfăşura la
Muzeul Judeţean Teleoman

dr. Radian ANDREESCU - Muzeul Naţional de Istorie a României
dr. Adrian BĂLĂŞESCU - Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti
Andreea BÎRZU - Muzeul Naţional de Istorie a României
dr. hab. Adina BORONEANŢ - Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti
dr. Bogdan CIUPERCĂ - Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Radu COMAN - Muzeul Judeţean Ialomiţa
Mădălina DUMITRU - Muzeul Judeţean Teleorman
dr. Mihai FLOREA - Muzeul Naţional de Istorie a României
dr. Alin FRÎNCULEASA - Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Daniel GARVĂN - Muzeul Judeţean Buzău
dr. Laurenţiu GRIGORAŞ - Muzeul Judeţean Buzău
dr. Constantin HAITĂ - Muzeul Naţional de Istorie a României
dr. Ana ILIE - Complexul Muzeal Naţional „Curtea Domnească” Târgovişte
dr. Cătălin LAZĂR - Universitatea Bucureşti
dr. Silvia MARINESCU-BÎLCU - Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti
dr. Pavel MIREA - Muzeul Judeţean Teleorman
dr. Katia MOLDOVEANU - Muzeul Naţional de Istorie a României
Simona MUNTEANU - Muzeul Judeţean Ialomiţa
dr. Marian NEAGU - Vălenii de Munte
Ștefan NEDELCUŢĂ-APOPE - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman
dr. Sabin POPOVICI - Muzeul Romanaţiului Caracal
dr. Valentin RADU - Muzeul Naţional de Istorie a României
dr. Elena RENŢA - Muzeul Judeţean Ialomiţa
dr. Ion PĂTRAŞCU - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman
dr. Cristian ŞTEFAN - Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti
dr. Ion TORCICĂ - Muzeul Judeţean Teleorman
dr. Ecaterina ŢÂNŢĂREANU - Alexandria
dr. Mirela VINTILĂ - Muzeul Municipiului Bucureşti
dr. Florin VLAD - Muzeul Judeţean Ialomiţa
Marius VOICU - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman
Pompilia ZAHARIA - Muzeul Judeţean Teleorman



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu