joi, 25 octombrie 2018

Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune






Vineri, 26 octombrie 2018, ora 1100, vă invităm la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, la un eveniment aparte.
În anul Centenarului, Complexul Muzeal Județean Neamț celebrează 40 de ani de la înființarea sa (Decizia nr. 100/1978 a Consiliului Popular al Judeţului Neamţ) și 140 de ani de la nașterea preotului Constantin Matasă, fondatorul Muzeului Arheologic Regional din Piatra Neamț, (actualmente Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, unitatea de bază a acestei organizații culturale).
Cu acest prilej ne-am propus omagierea uneia dintre personalitățile extrem de influente în ceea ce privește evoluția muzeografiei și arheologiei nemțene. Este vorba despre domnul Virgil Mihailescu-Bîrliba, specialist în domneniul arheologiei și numismaticii românești. Parcursul său profesional este strâns legat de Muzeul Arheologic din Piatra Neamț, unde vreme de 16 ani (1964-1980) a îndeplinit de rând funcțiile de muzeograf principal, director adjunct, director și șef de secție, și a desfășurat o bogată activitate publicistică (inițiator al revistei Memoria Antiquitatis) și de teren, fiind omniprezent pe șantierele arheologice din județul Neamț.
Momentul va fi marcat prin lansarea volumului intitulat Studia Numismatica et Archaeologica. In honorem magistri Virgilii Mihailescu-Bîrliba oblata, apărut sub egida Editurii „Constantin Matasă” și a Editurii Academiei Române. Pentru prezentarea volumului se va afla alături de noi dr. Lucian Munteanu de la Institutul de Arheologie Iași; activitatea profesională a domnului Virgil Mihailescu-Bîrliba va fi evocată de către dr. Emanuel Petac, președinte al Societății Numismatice Române.
În încheierea evenimentului va avea loc deschiderea expoziției temporare – Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune. Expoziția prezintă descoperirile monetare realizate de către inginerul silvic Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, în perioada 2013-2017. Sunt valorificate la nivel expozițional, pentru prima dată, tezaurele de denari romani imperiali descoperite la Tazlău, Dragomirești, Ruginoasa, Hârtop, Gârcina (jud. Neamț) respectiv Măgirești (jud. Bacău), tezaure însumând peste 600 de denari romani de argint.
Expoziția va fi deschisă în perioada 26 octombrie 2018 - 13 ianuarie 2019.
Vă aşteptăm!



Sursa informațiilor Complexul Muzeal Județean Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu