miercuri, 22 februarie 2017
Scorpaena porcus Linnaeus, 1758 - Scorpia de mare
Exponatul săptămânii la Muzeul Antipa:
Scorpaena porcus Linnaeus, 1758 - Scorpia de mare
Scorpaena porcus este o specie de pește demersal, solitar și sedentar, întâlnită în Atlanticul de Est, Marea Mediterană și Marea Neagră. Este foarte comun printre pietre și alge, cu toate că manifestă o largă toleranță pentru diverse tipuri de habitate, fiind întâlnit atât pe substrat moale, nisipos cât și stâncos sau printre alge și vegetație subacvatică ori în zone complet deschise. Studii recente asupra habitatelor preferate ale acestui pește îl asociază în Marea Mediterană câmpurilor subacvatice de Posidonia oceanica sau în interiorul peșterilor subacvatice. Se hrănește cu peşti mici (guvizi), crustacei şi alte nevertebrate.
Este un pește longeviv, însă au fost semnalate diferențe în ceea ce longevitatea acestuia între diverse regiuni și se pare că indivizii din Marea Adriatică sunt printre cei care trăiesc cel mai mult, ajungând până la 11 ani.
Sezonul de reproducere al speciei Scorpaena porcus în Marea Neagră durează din iunie până în septembrie. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 2 ani la masculi și 3 ani la femele. Acest peşte prezintă dimorfism sexual și anume rata de creștere a femelelor este mai mare decât cea a masculilor.
Scorpia de mare este un maestru al camuflării, ceea ce se potrivește perfect cu modalitatea sa de vânătoare, în care aşteaptă ca victima să se apropie suficient de mult înainte să lanseze atacul fulgerător. Are spini veninoși în înotătoarele pectorale, dorsală și anală, din acest motiv fiind considerată periculoasă și temută de către pescari. Veninul este cardiotoxic, citolitic și citotoxic; simptomele sunt în general locale, rar sistemice. Înţepătura este foarte dureroasă, dar nu este letală pentru om.
Scorpia de mare poate fi admirată în expoziția „#Venin - frumuseți de neatins” din cadrul muzeului nostru!
Sursa informaţiilor Muzeul Antipa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu