marți, 12 iulie 2016

Olăritul – tradiţie şi contemporaneitate




Muzeul de Artă Populară #Constanţa organizează în perioada 15-17 iulie 2016 manifestarea Olăritul – tradiţie şi contemporaneitate, din seria de mari manifestări estivale dedicate meşteşugurilor tradiţionale.
Olăritul este astăzi unul dintre puţinele meşteşuguri populare care mai păstrează tehnica, materialele, ornamentica şi cromatica moştenite din vechime.
Prin organizarea acestui eveniment, dorim să prezentăm evoluţia meşteşugului din câteva centre de olărit încă vii de pe teritoriu ţării, invitând trei familii de meşteri olari din #Horezu (Vâlcea), Braniştea (Galaţi) şi Corund (Harghita), care realizează atât ceramică decorativă cât şi vase destinate uzului gospodăresc.
Din vestitul centru de ceramică de Horezu – Vâlcea va fi prezent olarul Gherorghe Iorga, care realizează farfurii ornamentale prin jirăvire cu instrumente ca gaiţa sau cornul, motivele tradiţionale fiind cocoşul, soarele, peştele, copacul, biserica.
Olarul Marcel Mocanu vine din Braniştea-Galaţi cu roata olarului pe care va face demonstraţii de lucru.#Ceramica sa este una destinată uzului gospodăresc, astfel că tipurile de vase sunt căni, oale, castroane, sumar decorate cu „picătura scursă”.
Centrul de olărit de la Corund-Harghita produce în prezent o ceramică foarte variată ca forme şi decor: platouri, farfurii, vaze, sfeşnice, căni, ploşti, jucării-fluierici, cahle etc. Meşterul Mathe Denes este unul din cei mai cunoscuţi olari din zonă.
Totodată, Muzeul de Artă Populară prezintă în expoziţia permanentă centre vechi de olărit din Oltenia, Muntenia, #Moldova şi Transilvania, piesele de patrimoniu cultural fiind clasate în categoria tezaur. Cele mai vechi obiecte din expunere sunt plăcile de teracotă din secolul al XVIII-lea din#Bistriţa, ceramica din centrul dispărut de la Vama-Oaş, canceele şi farfuriile săseşti din Transilvania, ceramica galiţiană de tip Kuty lucrată în Bucovina, fondul vechi al ceramicii olteneşti de Horezu.


Sursa informaţiilor Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu