marți, 6 decembrie 2016

Expoziţie temporară „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”




Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, vă invită miercuri, 7 decembrie, ora 12:00, la vernisajul expoziţiei temporare „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”.

Vechile meserii care s-au păstrat în timp sute de ani și făceau parte din viața economică și socială a comunităților urbane și rurale transilvănene, odată cu industrializarea din spațiul european, încep să-și piardă din utilitate. Tehnologiile tradiționale de prelucrare, atât în cizmărie cât și în alte domenii (tăbăcărie, croitorie, cojocărit, blănărie), încep să dispară fiind înlocuite de mașini mai performante iar producția devine în serie. Din aceste motive, păstrarea memoriei meșterilor artizani și a universului lor profesional este foarte importantă, fiind parte constitutivă a conservării patrimoniului cultural material și imaterial.
În această expoziție vă prezentăm trei meșteri cizmari care au păstrat vie tradiția artizanilor de altădată: Michael Widmann din Ruja, Valea Hârtibaciului, George Stănișor din Holbav, Țara Bârsei și Ion Ionită din Brașov.
Pantofarul Michael Widmann s-a născut în 1926 într-o familie de meseriași din Ruja. A învățat temeinic cizmăria în atelierul meșterului Wilhelm Wächter din Agnita, fiind 3 ani ucenic și apoi 3 ani calfă. În 1947 Michael Widmann s-a întors în sat și a deschis un atelier în care a lucrat până în 1986, trecând în lumea „fără dor” în anul 2005.
Născut în 1924 în Holbav într-o familie în care nu exista o tradiție meșteșugărească și împotriva voinței mamei sale, George Stănișor totuși alege la numai 15 ani să învețe ceea ce i-a plăcut să facă toată viața: cizmăria. Pentru aceasta este ucenic timp de 4 ani la meșterul Hans Göbel din Codlea. Lucrează în sat cu meșterul Iosif Iudian sau pe cont propriu până la o vârstă înaintată.
Ioniță E. Ion s-a născut în anul 1970, la Bran. Studiile și le-a făcut tot în domeniu, (Grupul Școlar UCECOM - București) absolvind cu nota maximă proba manuală, în meseria de cizmar-tălpuitor. În anul 2013, a plecat în Norvegia unde a lucrat alături de un cizmar care făcea reparații pe loc, într-un atelier deschis într-un Mall, folosind materiale și metode moderne. În prezent are atelierul personal în Brașov unde face încălțăminte la comandă.

La vernisajul expoziției vor fi prezenți meșterii George Stănișor din Holbav și Ion Ioniță din Brașov.
Expoziţia poate fi vizitată până în luna aprilie 2017, la Muzeul de Etnografie Brașov, Bdul. Eroilor nr. 21 A de marți până duminică între orele 9 și 17.
Vă așteptăm!


Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu