duminică, 4 decembrie 2016

EXPOZIȚIA MINERALIA CLUJ-NAPOCA, SALONUL DE IARNĂ 9-11 decembrie 2016



EXPOZIȚIA MINERALIA CLUJ-NAPOCA, SALONUL DE IARNĂ
9-11 decembrie 2016
MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI – PALATUL REDUTA

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la Salonul de iarnă MINERALIA, care se va desfășura de vineri până duminică (9-11 decembrie), la sediul central al muzeului, str. Memorandumului nr. 21, în sala Reduta.
Ultima ediție din acest an a expoziției Mineralia va aduce în prim plan un mineral deosebit – malachitul. Mineral din clasa carbonaților, cu duritate medie, dar foarte dens, malachitul a fost şi este folosit ca piatră semiprețioasă, pentru realizarea bijuteriilor şi a obiectelor ornamentale sculptate. Principala sa proprietate o constituie estetica deosebită a nuanțelor de verde pe care le prezintă.

MALACHIT – PIATRA ŢARILOR
Descoperirea zăcămintelor enorme din Munții Ural, la începutul secolului al XVIII-lea, frumusețea si diversitatea nuanțelor au făcut ca malachitul să devină foarte apreciat în întreaga lume. Pentru bijuterii, malachitul era montat exclusiv în aur, ca apreciere a calităților sale.
În anul 1840, în Palatul Ermitage din St. Petersburg a fost realizată Camera de Malachit, în cinstea Împărătesei Alexandra, soția Tarului Nicolae I. Pereții erau bogat decorați cu bucăți de malachit, un șemineu sculptat în blocuri masive şi coloane de peste 3m înălțime din același material împodobeau încăperea. Cadourile din malachit făcute de ţari familiilor regale europene erau considerate adevărate comori.
Până în ziua de azi, cea mai mare piesă de malachit din America este un vas ornamental, făcut cadou de țarul Nicolae II în anul 1900.
Descoperirea la începutul secolului XX a zăcămintelor moderne din Africa – Rep. Congo (ex. Zair) - şi exploatarea lor intensă a făcut posibil ca malachitul să fie mult mai accesibil.

EXPOZIŢIA
Medalioane, mărgele, cercei sau inele, toate având ca piatră malachitul, vor fi prezentate alături de numeroase obiecte ornamentale. Bucăți de malachit șlefuită pentru a scoate în evidență frumusețea structurii, mici sculpturi zoomorfe, copăcei, cutii sau platouri mari.
Malachitului i se alătură o gamă largă de pietre de podoabă, pietre semiprețioase şi prețioase, într-o prezentare completă.
Alte pietre de culoare verde: aventurin, crisopraz, prazem, fluorină, agat-mușchi, crisocola, jad, diopsid, dioptaz, smarald.
Vineri și sâmbătă expoziția va fi deschisă între orele 10 și 19, iar duminică de la 10 la 17.
Vă așteptăm!


Sursa informaţiilor MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu