marți, 8 august 2017

Tur pietonal ghidat: La Belle Époque



La Belle Époque e perioda istorică cuprinsă între finalul războiului Franco-German/Prusac (1871) și Marele Război (Primul Război Mondial - 1914). Această eră a fost sinonimă cu pacea regională, prosperitate economică și un climat artistic înfloritor. După câștigarea independenței față de Imperiul Otoman (1878), România calcă și ea pe aceiași pași ca țările din vestul Europei.

În acest context, Galațiul nu a făcut decât să prelungească perioada de dezvoltare economică pornită odată cu instaurarea regimului de porto-franco (1837). Orașul era deja unul dintre pilonii comerțului și economiei naționale iar populația continua să crească atrăgând oamenii din toate colțurile lumii. În acest context, pe străzile orașului încep șă se plimbe oameni sofisticați și să fie ridicate case după moda din vest.

Art Nouveau, neo-barocul sau neo-clasicismul nu mai reprezentau concepte întâlnite doar în țările “civilizate” ci au devenit realitate. În mod evident, Parisul dădea tonul, dar Galațiul se aliniase orașelor europene care contau pe harta continentului și în care se putea respira un aer occidental.

Acesta este orașul pe care ne vom plimba și noi pașii. Vom descoperi casele care au rămas din acele timpuri și pe cei care le-au construit - oameni veniți din toată lumea, care au conviețuit armonios, și care au transformat târgul moldovenesc de la malul Dunării într-un oraș european.

Traseul-cultural " La Belle Époque" reprezintă o acțiune din cadrul proiectului “Învățăm în stradă istoria din cărți”. Cunoașterea istoriei și poveștilor orașului este un pas esențial în conservarea memoriei comunității și conștientizarea valorilor locale.

Punct de întâlnire: Statuia lui Costache Negri – Parcul “Spicul”


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu