1. Am păstrat pentru etapa finală a șantierului nostru o bijuterie, în adevăratul sens al cuvântului, lucrată în piatră.
Acest pandantiv, atribuit culturii Precucuteni, a fost lucrat dintr-o rocă locală, perforată pe ambele fețe, și probabil purtat că element distinctiv de unul dintre membrii locuinței cercetate de noi.
Astfel de piese, ca tipologie, își au originea în paleolitic.
Și mai interesant este locul în care a fost descoperit acest frumos obiect, dar despre asta vom vorbi într-un viitor studiu.
Promovăm județul Neamț prin cercetare!
#archaeology #prehistory #stone #art #symbol #Neamț #research #science #heritage
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
2. Ziua a patra (1 august 2024). În aceasta zi accentul a căzut pe analiza specifică arheologiei.
Pe lângă această analiză, s-a deschis o nouă secțiune pentru a lărgi informațiile despre locuința descoperită. De asemenea, pe o pantă din apropiere s-a deschis o secțiune, acolo descoperindu-se o (posibilă) groapă menajeră. S-a cercetat zona din proximitate, localizându-se mai mulți tumuli.
Printre descoperiri se numără și două roți, un posibil fusaiol și o roată de la un car votiv.
Adresăm mulțumiri deosebite dlor Savescu Cătălin Corneliu și Bejan Culiță pentru masa bogată oferită. De asemenea, gândurile de mulțumire se îndreaptă și către o persoană care a oferit o gustare echipei de arheologi, persoană care a dorit anonimatul.
Sursa informațiilor Asociaţia Culturală "Vasile Pârvan".
3. "Încă o campanie de cercetări arheologice în 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚𝐯𝐚 s-a încheiat pentru echipa formată din cadre didactice și studenți ai Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, alături de colegi de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Anul acesta a fost și un an aniversar, împlinindu-se 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐚𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐚̆𝐩𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐢𝐭, prilej cu care a fost organizată și o expoziție de pictură, grafică și fotografie în spațiul generos al 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑇𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎̆ de lângă sit.
Cercetarea în sectorul X, al necropolei medievale, a fost din nou foarte interesantă: în această campanie, pe lângă materialele de inventar funerar specifice, a fost cercetat și un masiv strat de cultură din perioada romană, din care au fost prelevate materiale ceramice , opaițe, fragmente de fibule și accesorii vestimentare, precum și un număr impresionant de monede .
Fiind vorba în primul rând de un 𝒔̦𝒂𝒏𝒕𝒊𝒆𝒓 𝒔̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂̆, destinat practicii de specialitate, studenții au parcurs toate etapele cercetării, de la trasarea suprafețelor de cercetat , conturarea și cercetarea complexelor arheologice , prelevarea și conservarea primară a materialelor descoperite , până la întocmirea documentației grafice și fotografice aferente .
Nu au lipsit nici momentele de relaxare și nici vizitele pe șantierul de restaurare al cetății de la Hârșova sau, deja tradiționala, vizita la muzeul din Topalu."
text oferit de Prof. univ. dr. Zeno Karl Pinter, cadru didactic al Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă și profesor coordonator al practicii de specialitate pe șantierul arheologic de la Capidava (jud. Constanța)
Sursa informațiilor Istorie și Patrimoniu - Sibiu.
4. Încheiem încă o campanie arheologică în situl pluristratificat de la Topolița.
A fost greu, dar a fost frumos. Cel mai important este că am avut rezultate mulțumitoare.
Am lucrat cu o echipă foarte faină de tineri, pentru care am toată aprecierea. Ei știu cel mai bine cum a fost săpătura arheologică pe caniculă, dar nu s-au plâns.
Ne exprimăm întreaga recunoștință pentru persoanele fizice și agenții economici care ne-au sprijinit, pentru ca efortul să fie mai ușor de suportat.
S-a confirmat, încă odată, că munca noastră este apreciată, oamenii rezonează și primim sprijin efectiv. Ceea ce contează foarte mult!
Vă mulțumim tuturor!
#archaeology #prehistory #bestteam #Neamț
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
5. Unul dintre misterele care înconjoară ruina-monument cunoscută și sub denumirea de Poarta Vânătorilor privește legătura Turnului - Poartă cu zidurile Curții Domnești Târgoviște.
Conexiunea se realiza, cel mai probabil, printr-un zid, astfel încât să nu fie creată o breșă în structura defensivă. Însă acest zid nu a fost văzut niciodată de cineva, fapt pentru care existența sa, cel puțin la nivelul istoricilor și arhitecților, este destul de controversată.
Din păcate, cercetări arheologice în acest punct nu au fost efectuate în timpul precedentelor campanii de reabilitare ale ruinei. Cercetarea acestei microzone, aflată între ruină și fortificațiile reședinței domnești, are un caracter fundamental atât sub aspect istorico-arheologic, cât și tehnico-constructiv.
Astfel, lucrările realizate cu acest prilej ar putea oferi șansa observării unor detalii de tehnică constructivă medievală, mai ales că introducerea recent a unor conducte de utilități a oferit arheologilor șansa mult dorită.
Este bine de știut că, de cele mai multe ori, martorii istoriei nu sunt doar tristele ruine ci și oamenii care nu trec cu vederea lucruri doar aparent lipsite de importanță.
Să sperăm că arheologia târgovișteană nu a ratat acest moment și că își va aduce prinosul.
Sursa informațiilor Arheologie medievală în Târgoviște.
6. Colegul nostru, tânărul arheolog Alex-Marian Cornea, participă în perioada aceasta la săpături sistematice în cetatea Argamum, din Comuna Jurilovca, Județul Tulcea.
Colectivul de cercetare este alcătuit din arheologi și cercetători de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Institutul de Arheologie al Academiei Române din Iași în parteneriat cu Muzeul Vrancei. Printre aceștia, doctoranzi, masteranzi și studenți de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Cercetările arheologice se desfășoară pe latura de sud a cetății de pe malul Lacului Razem, în sectorul Poarta Mică. Acestea au ca scop stabilirea stratigrafiei zidului de incintă, dar și a planimetriei unor edificii aflate în curs de cercetare. Inventarul rezultat este unul generos: a fost identificat un fragment pre-monetar din prima jumătate a secolului al VI-lea a. Chr., au fost descoperite monede de secol V p. Chr., greutăți de pescuit și fragmente de sticlărie. Responsabili de șantier și de sector sunt cei doi specialiști: Dorel Paraschiv și Ștefan Honcu.
Sursa informațiilor Muzeul Vrancei.
7. Urmează deci Ziua Porţilor Deschise.
Partea de secţiune aflată în afara castrului, având ca piesă centrală şanţul de apărare. Vedere ortografică /deci "dreaptă", planimetrică, fără deformări paralactice/, verticală, lungime 20 m, orientare SE spre NV.
De ce? Fiindcă evenimentul face parte din politica (pan-europeană) a ceea ce se numeşte 'open archaeology' (nu are un nume pe româneşte), adică deschiderea către comunităţile pe teritoriul cărora lucrăm. Scopul este foarte simplu: să informeze (pe cei care doresc să fie informaţi) despre patrimoniul arheologic din unitatea administrativ-teritorială. Secundar, desigur, este nevoia de a ţine aproape comunităţile locale pentru conservarea şi protejarea patrimonilui istoric.
Acea zi va fi joi, pe toată durata zilei de lucru, care începe la 6:30 şi se termină 8 ore mai târziu (14:30). În zilele cu caniculă (căldură la umbră de peste 34 de grade) scurtăm programul de lucru astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol. Vă sfătuiesc însă să nu veniţi după ora 11, când este deja... cu 10-15 grade mai cald decât în rapoartele meteo, fiindcă nu este... umbră.
De ce joi? Aşa am convenit cu colegii de la muzeul din Alexandria, care ne-au fost totdeauna de mare ajutor.
Pentru bucureştenii care totuşi doresc să vadă şantierul - este posibil. Vă aştept sâmbătă, la ora 10, pentru prezentarea săpăturilor din 2024.
Prima prezentare a intenţiilor de cercetare le veţi găsi într-o postare ceva mai veche (pe 24 iulie? am să verific), unde specificam faptul că este campanie de la Castrul Mic. Tot acolo găsiţi planuri de amplasament.
Aici - doar un 'teaser'.
Sursa informațiilor Limes Transalutanus.
8. Ziua a cincea (2 august 2024). În ultima zi de cercetare arheologică, vestigiile locuinței aparținând culturii Monteoru din secțiunea V au fost demontate, materialele fiind pregătite pentru a fi analizate.
În aceeași secțiune a fost descoperită o groapa menajeră. De asemenea, pe versantul sitului, într-un mic sondaj a fost cercetată o groapa menajeră.
Alese mulțumiri dlui Mihail Istrate pentru gustoasa masă! De asemenea, mulțumiri deosebite transmitem și familiei din Adjud care a adus echipei de arheologi o atenție culinară deosebită. Nu în ultimul rând, adresăm mulțumiri și dlui Croitoru Ionel.
Sursa informațiilor Asociaţia Culturală "Vasile Pârvan".
Articole mai vechi:
1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016
2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016
3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016
4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016
5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO
6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO
7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO
8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO
9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO
10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO
11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO
12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO
13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO
14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO
15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019
16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO
17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO
18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I
19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II
20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III
21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO
22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO
23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO
24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I
25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II
26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I
27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II
28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO
29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I
30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II
31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III
32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO
33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I
34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II
35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III
36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I
37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II
38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III
39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I
40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II
41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III
42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV
43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I
44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II
45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III
46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO
47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I
48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II
49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III
50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I
51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II
52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III
53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV
54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I
55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II
56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III
57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I
58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II
59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III
60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV
61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I
62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II
63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III
64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I
65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II
66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III
67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV
68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I
69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II
70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III
71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV
72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V
73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI
74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII
75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I
76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II
77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III
78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV
79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V
80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI
81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I
82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II
83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III
84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV
85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I
86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II
87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III
88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I
89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II
90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III
91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I
92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II
93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III
94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I
95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II
96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III
97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV
98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V
99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I
100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II
101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III
102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV
103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I
104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II
105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III
106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV
107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V
108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I
109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II
110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III
111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV
112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I
113. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea II
114. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea III
115. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea I
116. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea II
117. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea III
118. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea IV
119. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea V
120. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VI
121. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VII
Pe aceeași temă:
1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui
2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene
3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu