1. Cu ocazia celebrării 𝒁𝒊𝒍𝒆𝒍𝒐𝒓 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆𝒊 (14-16 iunie), colectivul de cercetare al anticei 𝐁𝐮𝐫𝐢𝐝𝐚𝐯𝐚 (șantier-școală, coordonat de către specializarea 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești), format din cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi, vă transpun prin câteva imagini într-un domeniu de activitate pe cât de fascinant și important în contextul educării și înțelegerii oricărei societăți umane, pe atât de vitregit și de marginalizat de către mulți dintre decidenți.
Fie că discutăm de supravegheri arheologice, cercetări preventive, sistematice sau de salvare, datele obținute ca urmare a acestor activități sunt neprețuite în procesul scrierii trecutului omenesc.
În contextul în care izvoare scrise apar târziu în istoria omenirii, arheologia rămâne principala sursă care stă la baza scrierii istoriei. Colectivul șantierului arheologic de la 𝐁𝐮𝐫𝐢𝐝𝐚𝐯𝐚 dacică urează mult succes tuturor celor implicați în această nobilă activitate de cercetare.
#studentFTLIA #POLITEHNICABucuresti #CentrulUniversitarPitesti #history #Buridava
Sursa informațiilor Politehnica București, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte.
2. Luna iunie înseamnă debutul campaniei arheologice pe șantierele sistematice, organizate de Muzeul Județean Buzău.
De mai bine de un deceniu, primul șantier arheologic unde au loc cercetări este cel de la Târcov - ”Piatra cu Lilieci”, com. Pârscov. Situl de la Târcov este unul dintre cele mei importante obiective arheologice de pe teritoriul județului nostru, oferind informații relevante despre locuirea din Epoca Bronzului, atribuită culturii Monteoru, și despre sistemele defensive dacice.
https://www.muzeubuzau.ro/tarcov/
Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.
3. Muzeul Județean Botoșani este partener în cadrul organizării expoziției „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”, care va fi deschisă miercuri, 19 iunie 2024, ora 13.30, la Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" , alături de Academia Română, Filiala Iași – Institutul de Arheologie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Istorie și Centrul Arheoinvest, aniversând, în același timp, 140 de ani de la descoperirea unei civilizații uimitoare-Cultura Cucuteni.
Vă invităm să vizitați expoziția care cuprinde piese din Colecția Arheologie a Muzeului Județean Botoșani, precum și din alte colecții valoroase, accentul fiind pus pe diversitatea reprezentărilor de obiecte miniaturale rezultate din descoperiri arheologice. Prezența pieselor miniaturale constituie o constantă în descoperirile arheologice din toate siturile aparținând Culturii Cucuteni. Expoziția reunește obiecte descoperite în stațiuni emblematice ale civilizației Cucuteni, precum cele de la Isaiia – Balta Popii, Cucuteni – Cetățuie, Scânteia – Dealul Bodești, Ruginoasa – Dealul Drăghici, Hoisești – La Pod (jud. Iași), Trușești – Țuguieta, Drăgușeni – Ostrov, Vorniceni – Pod Ibăneasa (jud. Botoșani), Fetești – La Schit (jud. Suceava).
Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Iași până la data de 13 octombrie 2024.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani.
4. Obiectele descoperite de arheologi au întotdeauna o poveste. Pentru multe dintre aceste artefacte se cunoaște utilitatea, sau modul de realizare, iar pentru altele se fac doar presupuneri.
Obiectele de os sunt o categorie care implică multe discuții privitoare la originea materiei prime, etapele tehnologice, dar și funcționalitatea acestora, iar multe dintre aceste detalii pot fi cunoscute prin intermediul analizelor făcute de specialiști în domeniu.
Recent, cu sprijinul colegei dr. Monica Mărgărit, au fost studiate mai multe piese de os și corn din situri eneolitice aflate în județul Neamț.
Rezultatele acestui studiu pot fi consultate aici: https://www.academia.edu/121143805
#archaeology #prehistory #bonetools #Cucuteni #Neamț #science
Bioarchaeology of Central and Southeast Europe
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
5. În ziua de 18 iunie 2024 a fost cercetat un mormânt în localitatea Șoimești, comuna Ceptura, în zona dealului Merez.
Într-un mal de pământ, rupt de ploile puternice căzute în săptămâna trecută, un localnic a descoperit un craniu uman aflat în stare bună de conservare. După ce instituția din Ploiești a fost anunțată de către autoritățile locale, o echipă de arheologi formată din Alin Frînculeasa, Octav Negrea de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Daniel Garvăn de la Muzeul Județean Buzău, a intervenit pentru a salva descoperirea arheologică făcută întâmplător.
A fost cercetat un mormânt de inhumație cu ritual creștin, atribuit unei persoane subadulte (copil). Descoperirea completează informațiile privind evoluția sitului arheologic de pe dealul Merez aflat la vest de satul Șoimești și est de localitatea Urlați, loc în care muzeul din Ploiești în colaborarea cu cel din Buzău derulează cercetări sistematice începând cu anul 2014. În toți acești ani au fost descoperite numeroase artefacte atribuite epocii eneolitice, cultura Cucuteni și periodei timpurii a epocii bronzului, culturile Glina-Schnekenberg și Monteoru.
arhg.dr. Alin Frînculeasa
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
6. Ne dorim studenți în echipă!
Pe șantierul arheologic de la Topolița, acolo unde cercetăm vestigii vechi de 7000 de ani, am avut an fiecare an și studenți ai facultăților de istorie de la București, Iași, Suceava, care au venit să se alăture echipei noastre.
De la jumătatea lunii iulie vom relua săpătura arheologică în situl amintit și vom fi bucuroși să avem în echipa noastră și studenți/masteranzi/doctoranzi, care să își completeze cunoștințele prin participarea la cercetările din acest sit cu mai multe etape de locuire.
Participarea poate fi asociată și stagiului de practică arheologică.
Nu putem oferi cazare, dar garantăm o atmosferă plăcută, dinamică, într-un colectiv de oameni tineri.
#archaeology #prehistory #Neamț #team #heritage #science
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
7. Un moment istoric: situri arheologice – fortificații și așezări romane din județul Alba, vor intra în patrimoniul UNESCO
8. Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum va fi amenajată locația ruinelor descoperite în Cetatea din Alba Iulia
9. O ștampilă pe un vas al dacilor liberi de la Răucești.
O săpătură arheologică realizată în anul 1986, în localitatea Răucești, din județul Neamț, de către prof. univ. dr. Marius Alexianu, a permis descoperirea unui fragment de amforă cu o ștampilă interesantă, care atestă faptul că vasul respectiv a fost produs în cetatea Tyras, de la gurile Nistrului.
Recent, împreună cu colegul George Hânceanu, am valorificat rezultatele cercetărilor arheologice realizate de prof. M. Alexianu în așezarea dacilor liberi de la Răucești, inclusiv fragmentul de amforă ștampilată.
Astfel de mărturii scrise sunt destul de rare la est de Carpați, pentru sec. II-III p. Chr., iar piesa amintită are o valoare istorică deosebită.
Promovăm județul Neamț prin cercetare!
Articolul poate fi consultat aici: https://www.academia.edu/121143965
#archaeology #antiquity #amphora #pottery #roman #inscription #Neamț
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
10. Este o adevărată provocare să valorifici rezultatele unor cercetări arheologice mai vechi, dar este și intrigant pentru că te poți plasa pe o poziție neutră, ce sporește gradul de obiectivitate al analizei.
Dincolo de limitările inerente, impuse de lipsa contactului direct cu situația din teren, introducerea în circuitul științific a unor săpături arheologice efectuate cu mult timp în urmă de un alt specialist sau colectiv de specialiști este un demers complex, dar absolut necesar, pentru că patrimoniul arheologic trebuie să fie valorificat.
Ca un preambul la o nouă apariție editorială, atașez o imagine cu câteva piese interesante, specifice culturii Cucuteni, provenite dintr-o așezare cercetată parțial, acum mai bine de șase decenii, la limita dintre județele Neamț și Bacău.
Săpăturile au fost coordonate atunci de dr. Vasile Ursachi.
#archaeology #prehistory #Cucuteni #heritage #newbook #science
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
Articole mai vechi:
1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016
2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016
3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016
4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016
5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO
6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO
7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO
8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO
9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO
10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO
11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO
12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO
13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO
14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO
15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019
16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO
17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO
18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I
19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II
20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III
21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO
22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO
23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO
24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I
25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II
26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I
27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II
28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO
29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I
30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II
31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III
32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO
33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I
34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II
35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III
36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I
37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II
38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III
39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I
40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II
41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III
42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV
43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I
44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II
45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III
46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO
47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I
48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II
49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III
50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I
51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II
52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III
53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV
54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I
55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II
56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III
57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I
58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II
59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III
60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV
61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I
62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II
63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III
64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I
65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II
66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III
67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV
68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I
69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II
70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III
71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV
72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V
73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI
74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII
75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I
76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II
77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III
78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV
79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V
80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI
81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I
82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II
83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III
84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV
85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I
86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II
87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III
88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I
89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II
90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III
91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I
92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II
93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III
94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I
95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II
96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III
97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV
98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V
99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I
100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II
101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III
102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV
103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I
104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II
105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III
106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV
107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V
108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I
109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II
110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III
111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV
112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I
Pe aceeași temă:
1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui
2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene
3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea