LINK EXCHANGE

miercuri, 15 mai 2024

Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV

 1. ,,Târgul de sub oraș. Mărturii arheologice medievale și moderne descoperite în Târgu Neamț" este o expoziție la care încă lucrăm, pentru că ne dorim să oferim publicului posibilitatea de a vedea lucruri utile și interesante, legate de istoria orașului de la poalele Cetății Neamț.









Vă invităm la vernisajul acestei expoziții temporare, marți, 23 aprilie, ora 11.30, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Accesul este gratuit.
600 de ani de istorie, lucruri inedite, muzeologie, cercetare și dorința de a oferi publicului un produs muzeal atrăgător.
Promovăm județul Neamț prin cercetare!


@urmăritori
#archaeology #science #coins #MiddleAges #neamț #oldtown #history

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

2. 18 aprilie - Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, oferă o oportunitate unică de a creşte gradul de conştientizare a acestui instrument fundamental care se află în centrul identităţii culturale a oricărei comunități. Municipiul Mangalia, cea mai mare așezare urbană din sudul-estul Dobrogei, având o istorie milenară și multiculturală, dispune de resurse istorice cu valoare de unicat pentru a se transforma într-un veritabil muzeu în aer liber și într-o destinație turistică dezirabilă.





Mormântul tumular de la movila Documaci


Un important complex funerar a fost descoperit în anul 1993, într-unul dintre cei mai importanți tumuli cunoscuți încă din perioada interbelică sub denumirea de „movila Documaci”, cca 2 km vest de orașul Mangalia. Este vorba de un complex funerar de mari dimensiuni, format dintr-o cameră funerară cu dimensiunile de 3,50mx3m și 3,60m înălțimea bolții. Accesul în camera funerară se face printr-un dromos situat la est, lung de 9,50m și lat de 1,60m. Camera funerară și o parte a dromos-ului au acoperișul în formă de boltă și sunt tencuite cu mortar, iar cealaltă parte din dromos are acoperișul din blocuri mari de calcar așezate în două ape. Pereții camerei funerare sunt decorați cu o frescă bicoloră (roșu și verde), iar în dreptul ușii camerei funerare au fost descoperite fragmentele unui ancadrament al acesteia, din marmură, cu motive vegetale și urmă de pictură cu vopsea verde.
Lângă mormânt (la 2m vest) a mai fost descoperită o construcție de formă rectangulară a cărei funcționalitate nu a putut fi încă stabilită cu exactitate. Complexul funerar a fost datat în secolele IV–III a. Chr. Acest mormânt a fost jefuit în Antichitate; conform urmelor descoperite, se pare că s-a și locuit în el; în interior au fost descoperite și fragmente ceramice de epocă romană târzie. Tot urmele unor persoane care au trecut pe aici sunt sgraffito-urile de pe pereții dromos-ului și ai camerei funerare, datate în secolul al X-lea p. Chr. Din inventarul mormântului s-a mai descoperit un inel de aur care avea pe chaton o broască-țestoasă.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

3. Deosebită a fost experiența de a fi lector pentru studenții de la Memorial University of Newfoundland - Canada, și m-a onorat invitația primită de la Newfoundland and Labrador Archaeological Society de a vorbi despre descoperirile arheologice preistorice din zona Carpatică a României.


Deși prelegerea a fost în format on-line, m-am bucurat să vin în întâmpinarea curiozității studenților și să le răspund la întrebări.
Iată că mărturiile arheologice din zona Neamțului au traversat oceanul!


#archaeology #millenia #Carpathians #prehistory #Canada #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

4. Mănăstirea Bistrița: disecție virtuală (autor ing. Ioan Eugen Borș, Roman). La dispoziția totală a viitoarei monografii arheologice


Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

5. Cu o zi înainte de frig și ploi, documentația fotogrammetrică aeriană a sitului 3, pe traseul autostrăzii Sibiu - Pitești, tronsonul 3.







 

Sursa informațiilor Calin Suteu.

6. Calcolitic - partea a doua

Vă salut!
Că tot e vreme rea și stă lumea în casă vă propun un rezumat video al săpăturilor depozitului de topoare cu brațele în cruce, din perioada eneoliticului(4500-3900BC) efectuate de specialiștii județului Mureș! Foarte interesantă alăturarea la nici 2 metri a unui celt, de epoca bronzului acesta fiind databil la 3000 de ani distanță. Probabil coincidență! Sincer, la început nu am conștientizat raritatea acestui depozit în situ, văzând uneori câte un topor descoperit izolat, dar ce poți să mai spui când bucuria specialiștilor a fost mai mare decât a mea. Sunt conștient că nu e la fel de sclipitor ca o ulcica de arginți, dar această descoperire poate face istorie și sunt extrem de mulțumit! Mulțumiri speciale arheologilor! Vizionare plăcută!


  Sursa: Youtube Utilizator: ReTReFi

 

Sursa informațiilor Narcis-George Cartis.

7. Târgu Neamț, ca așezare urbană, are o istorie de mai bine de 600 de ani.

Iar istoria lui este strâns legată de prezența, în apropiere, a Cetății Neamț, care putea asigura o anumită garanție a securității locuitorilor.
Probabil că în mentalul colectiv al secolelor XIV-XV exista și imaginea unor cavaleri în armură, care trăiau și luptau în ținuturi îndepărtate.
Cele două cahle fragmentare au fost descoperite la Cetatea Neamț și sunt o dovadă a unor influențe venite dinspre Europa Centrală.

 
#archaeology #Neamtfortress #MiddleAges #knighthood #history #Europe #Moldova

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

8. EXPONATUL LUNII APRILIE LA MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ: ACUL DE BRONZ CU CAP DISCOIDAL, BIJUTERIE DE ACUM 4000 DE ANI


Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului” într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg. Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.
Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.
Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.
Pe acest drum se tranzitau atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”, Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.
Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele, în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”, acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.
Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipal “Ioan Raica” Sebeş.

9. Piese metalice descoperite la suprafață în castrul roman de la Crâmpoia: un vârf de suliță, un cuțit de fier și o fibulă cu șarnieră (Scharnierfibel).


Acestea au fost descoperite în anul 1964 în urma unor cercetări de teren.(D. Măndescu - Descoperiri de suprafață în castrul roman de la Crâmpoia, pe Limes Transalutanus în Apulum, 43, I, 2006, 269-277, fig. 1).


Sursa informațiilor Valorificarea si Promovarea Limes-ului Roman Bistrita-Nasaud.

10. O parte din misterele care au stat ascunse timp de secole sub actualul oraș Târgu Neamț pot fi cunoscute, începând de mâine, când vernisăm expoziția temporară, de arheologie, dedicată vestigiilor medievale și moderne.

Vă așteptăm marți, 23 aprilie, la ora 11.30, la vernisaj, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. 

#archaeology #funeral #history #skeleton #MiddleAges #Neamț #tourism #heritage

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

11. Șantierul arheologic de la București Militari Câmpul Boja, a redevenit pentru două luni șantier arheologic școală pentru studenți și masteranzi de la Universitățile din București și Craiova.








Mulțumiri echipelor de muncitori și beneficiarului, care au înțeles să respecte și chiar să ne sprijine în cercetarea cu acribie, mergând uneori dincolo de limitele proiectului tehnic cu suprafața afectată, în interesul patrimoniului arheologic. O surpriză plăcuta, acolo unde, de obicei, beneficiarii și arheologii sunt pe baricade diferite. Aflat în partea de vest a Capitalei, pe malul Lacului Dâmbovița, Militari Câmpul Boja este un sit arheologic de categoria A, de importanță națională, fiindcă a dat numele culturii Militari-Chilia atribuita dacilor liberi din Muntenia. Dar în cadrul sitului au fost făcute descoperiri din neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, secolele V-VII, X-XI și XVIII-XIX. Numeroase obiecte arheologice descoperite aici sunt în inventarul Muzeului Municipiului București, situl fiind citat în tratatul de Istorie a României. De asemenea, au fost publicate 5 cărți în seria arheologica Militari Câmpul Boja, la care se adaugă peste 30 de articole. Unele publicații și trimiteri bibliografice se găsesc aici https://www.researchgate.net/profile/Negru-Mircea/research

 

Sursa informațiilor Mircea Negru.



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI

74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII

75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I

76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II

77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III

78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV

79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V

80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI

81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I

82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II

83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III

84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV

85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I

86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II

87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III

88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I

89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II

90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III

91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I

92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II

93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III

94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I

95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II

96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III

97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV

98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V

99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I

100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II

101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III

102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV

103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I

104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II

105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu