1. Mască romană UNICĂ în România descoperită la Albeni
2. Mască romană UNICĂ în România descoperită la Albeni
Sursa: Youtube Utilizator: Gorj TV
4. Trecut, prezent și viitor la Universitatea din București
Imagine din dronă cu Palatul Universității București care surprind lucrările arheologice din curte
Reabilitarea Universității din București este un proiect a cărui pregătire nu a început în 2022, ci în urmă cu mai mulți ani. Cercetarea arheologică a curții interioare a fost încă de la bun început o prioritate pentru echipa de proiect, astfel că încă din anul 2017, Muzeul Municipiului București împreună cu partenerii noștri de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București au preluat misiunea de a conduce săpăturile și de a descoperi acele fragmente de istorie ce lipseau din trecutul Universității și al ansamblului „Sf. Sava”.
Primele săpături din 2017 și 2018 au scos la suprafață ziduri din fosta clădire a Universității ridicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar și din Academia „Sf. Sava” ridicată în timpul domnului fanariot Alexandru Ipsilanti, între 1776-1779, în zona fostei clădiri a Academiei Domnești „Sf. Sava” înființată de Constantin Brâncoveanu la 1694.
În octombrie 2022, după aproape patru ani, cercetările au fost reluate. De această dată cu efort susținut și cu experiența campaniilor precedente, am început dinspre zona Facultății de Matematică. Aici au fost identificate ruinele bine conservate a două clădiri de mari dimensiuni, aflate în vecinătatea Academiei lui Ipsilanti. Ziduri zvelte de cărămidă despart încăperi generoase în cele două clădiri, lipite la calcan. Nu știm cu precizie când au fost zidite, însă conturul lor stă desenat pe planul de la 1846 al maiorului Borroczyn. Cercetările au arătat că ambele clădiri au beneficiat de cel puțin o reparație majoră, asociată cu o serie de recompartimentări. În clădirea dinspre vest, într-una din camere, se mai păstrează încă podelele din cărămidă ordonat aranjată.
Clădirea alăturată a trebuit demolată odată cu construcția Universității. La fel si clădirea Academiei a cărei zonă centrală a fost complet eliminată pentru a face loc aulei noului Palat.
Și pentru ca memoria lor să nu fie uitată, propunerile noastre s-au îndreptat către punerea în valoare a acestor ziduri. Echipa de arhitecți de la Polarh a reușit să integreze descoperirile arheologice în proiectul lor. Pe lângă reconstrucția amfiteatrului vechii aule în zona Facultății de Litere, în partea centrală a curții interioare, nivelul de călcare va fi coborât, astfel încât zidurile încărcate de istorie să poată fi văzute și atinse. Va fi un spațiu viu, dedicat oamenilor și ideilor.
Munca arheologilor de la Muzeul Municipiului București a scos în evidență faptul că istoria și trecutul nu au fost îndepărtate prin construcția Palatului Universității. Descoperindu-le, le-am dat o nouă semnificație. Nu sunt doar simple ziduri de cărămizi legate cu mortar, ci sunt rădăcinile adânc înfipte ale Universității și ale educației. O moștenire, o oază de liniște în mijlocul orașului ce trebuie înțeleasă și prețuită, în ciuda rezistenței și a presiunii venite dinspre spațiul urban.
Echipa Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB
Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.
5. Campanie de cercetare arheologică preventivă în interiorul Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița
În 2019, odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița , specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au întreprins o campanie de cercetare arheologică preventivă în interiorul monumentului. Alături de alte descoperiri au fost găsite și câteva morminte de inhumație foarte bine conservate în situ. Iată că 28-29 ianuarie 2023 am întreprins o nouă activitate de consultanță antropologică și în felul acesta au putut fi studiate toate scheletele provenite din această cercetare arheologică. Acțiunea s-a desfășurat la Muzeul din Bistrița și am avut onoare să lucrăm, de această dată, cu o echipă extinsă de specialiști, care împreună au reușit să stabilească câteva date esențiale despre materialul osteologic descoperit, date ce vor fi publicate în momentul în care se vor formula concluziile antropologice finale.
Cu deosebită recunoștință le mulțumim specialiștilor care au făcut posibilă această activitate de consultanță antropologică: Dr. Rebeleanu Codrin, medic primar legist in Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud, sef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Dr. Mădălina Maria Diac, medic primar legist în Institutul de Medicină Legală Iași, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași și Drd. Dana Doroftei, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu-Mureș.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
6. 600 de ani de istorie urbană la Târgu Neamț.
În ultimul deceniu cercetările arheologice desfășurate în vechea vatră a Târgului Neamț au permis descoperirea unor vestigii extrem de valoroase pentru cunoașterea începuturilor orașului de la poalele Cetății Neamț.
Avem suficiente argumente, inclusiv elemente foarte precise de datare (monede și date radiocarbon), pentru a afirma că la jumătatea sec. XIV exista un nucleu urban la Târgu Neamț.
În imagine este un aspect dintr-o cercetare arheologică desfășurată în 2016 în perimetrul străzii Cetății, unde, împreună cu colegii S. C. Ceaușu și Al. Gafincu, am cercetat mai multe complexe arheologice din sec. XIV-XVI.
Vă recomand să ne cunoaștem și să promovăm adevărata istorie!
#archaeology #excavations #museum #heritahe #MiddleAges
#Neamț #science #history
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
7. O monedă foarte rară de la Târgu Neamț
Printre descoperirile deosebite pe care le-am făcut în săpăturile arheologice din perimetrul medieval al Târgului Neamț se numără și acest Gros emis de voievodul Petru II (1442-1447).
Conform opiniei numismaților aceste monede sunt rar întâlnite.
Cercetare arheologică: V. Diaconu, S. Ceaușu, A. Gafincu, 2016.
Restaurare: O. Mircea.
Determinare numismatică: A. Baltag.
Promovăm județul Neamț prin cercetare.
#archaeology #numismatic #Moldova #coins #MiddleAges
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
8. Noi descoperiri arheologice: un topor de tip celt și două inele din secolul XVII
9. Noi descoperiri arheologice un topor de tip celt și două inele din secolul XVII
Sursa: Youtube Utilizator: Gorj TV
10. Încă un tumul (vechi monument funerar) descoperit recent lângă Târgu Neamț.
Până acum 15 ani, în perimetrul administrativ al Târgului Neamț nu era cunoscut nici un tumul. Cercetările recente de teren, studierea unor vechi materiale cartografice, dar și utilizarea imaginilor satelitare, au permis identificarea mai multor astfel de monumente arheologice în zona localității amintite.
Pentru unele dintre acestea au fost făcute și investigații geofizice, dar încă nu avem o datare precisă a acestor tumuli.
Cel mai mare dintre aceștia a fost descoperit recent și este posibil să ascundă vestigii arheologice valoroase.
#archaeology #mound #tumulus #Neamț #heritage #history
Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.
11. Descoperire spectaculoasă sub clădirea Universității din București. Arheologii au început săpăturile
13. Amulete în anticul Durostorum (Ostrov, jud. Călărași)
A fost odată ca niciodată un zeu egiptean ce purta masca zeului Bes, coroana lui Amon pe cap, era itifalic, ținea în mână sceptrul Thebei și era înaripat. Și numele acestui zeu egiptean s-a pierdut vreme de secole rămânând un mare mister, o enigmă nedeslușită de către egiptologii moderni. Dar descoperirea unei amulete în anticul Durostorum (Ostrov, jud. Călărași) avea să schimbe totul. El este Zeul Leu așa cum apare scris pe avers, în dreptul figurii acestuia. El este Amon, stăpânul unui tărâm învăluit în mister, a cărui nume adevărat nu trebuia știu de cei neinițiați căci așa apare scris în textul de pe revers, un text în egipteana veche, transliterat în greacă.
Și uite așa un artefact de nici doi cm, descoperit la mii de km distanță de Egipt, a adăugat o piesă importantă la puzzle-ul religiei egiptene antice.
https://www.academia.edu/.../Dan_Deac_Radu_Petcu_A...
Sursa informațiilor Dan Deac.
14. ROMAN PARADE MASK DISCOVERED IN ROMANIA
15. Schelet uman de peste 3.000 de ani descoperit în urma unor săpături arheologice, în județul Botoșani
17. Anca Timofan, arheolog, Muzeul Unirii Alba Iulia
Sursa: Youtube Utilizator: U P
18. Descoperire incredibilă în județul Botoșani. Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani
Descoperire incredibilă în județul Botoșani. Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani a fost găsit în urma unor săpături arheologice. Scheletul a fost transferat la Iași pentru a fi analizat de specialiști.
Potrivit arheologilor, scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya, şi a fost identificat după explorarea unui tumul de mari dimensiuni din comuna Drăguşeni.
Sursa informațiilor RadioHit Iasi.
Articole mai vechi:
1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016
2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016
3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016
4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016
5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO
6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO
7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO
8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO
9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO
10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO
11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO
12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO
13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO
14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO
15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019
16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO
17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO
18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I
19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II
20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III
21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO
22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO
23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO
24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I
25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II
26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I
27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II
28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO
29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I
30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II
31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III
32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO
33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I
34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II
35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III
36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I
37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II
38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III
39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I
40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II
41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III
42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV
43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I
44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II
45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III
46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO
Pe aceeași temă:
1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui
2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene
3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu