LINK EXCHANGE

duminică, 10 decembrie 2023

Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III

 1. Împărtășesc cu voi cea mai tare descoperire făcută împreună cu prietenul meu Sorin. Primul tezaur monetar găsit! În sfârșit a venit și rândul nostru… 408 monede Solidus – Carl X Gustav. Predate conform prevederilor legale.



Sursa informațiilor Gireada Cristi.

2. De la fărâmele...


În anul 2019 a fost descoperit un mic fragment de la o placă care a utilizat un tip de rozetă centrală, cu frunze lanceolate, bine reliefate, între care se dispuneau triunghiuri cu laturi concave. Decorul nu a fost smălțuit (fig. 58). Fragmente foarte apropiate s-au găsit la Putna, unde au fost presupuse ca provenind dintr-o rozasă . Dar alte cahle au corijat această clasare/identitate, sugerând și datarea în secolul al XVI-lea. Ca tip este aproape identic cu o cahlă depozitată la Alba Iulia, dar cu proveniență sigură neștiută . Dar tratarea centrală o reîntâlnim și la Cristuru Secuiesc.


Sursa informațiilor Adrian Adrian Rusu.

3. Pe urmele împăraților romani...undeva în județul Sibiu





Un colectiv compus din reprezentanți ai Muzelui National Brukenthal, ai Universității Lucian Blaga și Direcției Județene pentru Cultura Sibiu au participat la identificarea locului descoperirii unui tezaur monetar rezultat în urma detecției de metale. Zona a fost cercetata în totalitate, fiind identificat contextul arheologic al descoperirii.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Casa Altemberger

4. Avarii din Sibiu: Cum arătau locuitorii din nordul județului acum 1400 de ani. Veneau din Asia Centrală și aveau o apreciere deosebită pentru cai

5. Pentru că am reușit să avem o frumoasă colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la care se adaugă sprijinul echipei de la Geo Edu Lab, câteva situri arheologice din județul Neamț au făcut obiectul unor investigații mai deosebite.


 Sursa: Youtube Utilizator: Dragoș Toma-Dănilă

Unul dintre siturile emblematice este cel de la Piatra-Neamț - Bâtca Doamnei, asociat cu antica Petrodava și unde a existat o intensă locuire în perioada dacică, deși aici sunt cunoscute și vestigii preistorice, dar și din evul mediu.
Fotografii aeriene și scanările LiDAR oferă o serie de elemente utile pentru a înțelege complexitatea acestui sit arheologic, dar mai ales complexitatea intervențiilor umane în preistorie și antichitate.
Județul Neamț are un bogat patrimoniu arheologic, iar noi îl promovăm prin știință!

Iată ce a ieșit:
https://www.youtube.com/watch?v=JJSoqc1s2QY

 
#archaeology #LiDAR #antiquity #fortress #dacian #Neamț #INFP

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

6. La Cetatea Ineului se lucrează cu toată forța!



























- arheologii au scos la iveala vatra veche a cetății și poarta principală
- se construiește camera tehnică
- s-au tencuit și vopsit pereții
- se montează sistemul de încălzire și se toarnă șapele
- se continuă cu montarea geamurilor
- se lucrează la montajul instalațiilor pentru grupurile sanitare
- zona nordică a parterului este în plină reabilitare, la fel ca zona de parter din sud-est
- curtea mică se amenajează
- turnul de nord - vest este amenajat

 

Sursa informațiilor Pineuar Călin Ilie Abrudan

7. Album special: colecția de cahle-oale scunde cu decor interior, a mănăstirii Bistrița (dacă cineva se mai poate îndoi de feeria cahlelor de acolo...)


Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

8. Inelul roman de la Stâna

9. Un botoșănean a dat peste un adevărat tezaur numismatic. A găsit peste 400 de monede medievale 

10. Artefacte descoperite la Războieni, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Între acestea, două obiecte descoperite prin detecție

11. Gotic liniat în fărâme: refacerea virtuală (Mănăstirea Bistrița)


Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

12. În arheologie este foarte importantă înțelegerea corectă a diverselor contexte. De aceea, cercetarea lor trebuie făcută cu multă atenție, mai ales că nu întotdeauna pământul își dezvăluie ușor secretele.


În acest sens, ceea ce în limbajul de specialitate se numește ,,martor stratigrafic" este foarte important. Este o formă prin care complexele arheologice pot fi plasate corect și pe scara cronologică.


#archaeology #prehistory #stratigraphy #Precucuteni #Neamț #archaeologicalsite

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

13. Despre crucile uitate ale cimitirului Bisericii Manea Brutaru


Simbolistica crucilor de mormânt poate varia în funcție de contextul cultural, religios și istoric. În general, crucea este un simbol puternic asociat cu creștinismul și moartea. Ea reprezintă moartea și învierea lui Iisus Hristos și este un simbol al speranței și a credinței creștine în viața veșnică. Crucea de pe mormânt poate fi o expresie a respectului și a onoarei aduse persoanei decedate. Aceasta indică locul de odihnă finală și arată că persoana este îngropată cu cinste și cu grijă. Crucea servește și ca mijloc de identificare a locului de înmormântare. Ea poate conține informații despre persoana decedată, cum ar fi numele, data nașterii și data decesului.
În timpul săpăturilor arheologice recente desfășurate în exteriorul Bisericii Manea Brutaru au fost descoperite mai multe fragmente de cruci. Acestea au marcat mormintele din cimitirul care a deservit prima biserică distrusă de incendiu. Ele au fost sparte și introduse ca umplutură pe lângă fundație în momentul construirii noii biserici.
Pe unele fragmente se pot identifica diverse litere, pecetea IC XC NI KA (Isus Cristos biruiește) sau numele Constantin. Unele prezintă motive tradiționale românești precum bradul, simbol al vieții și al tinereții veșnice, sau colții lupului care semnifică efectul distrugător al timpului. Mai mult, câteva fragmente prezintă și pigmenți de roșu și albastru cobalt, dovadă că o parte din cruci au fost pictate.
Desene sau picturi de epocă cu cimitirul Bisericii Manea Brutaru nu se păstrează, dar în cea de-a doua imagine se poate vedea reprezentat cimitirul medieval din jurul Bisericii Bucur.


Diana Sonu, muzeograf,
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche

14. Archaeologists uncover Europe's hidden Bronze Age megastructures

15. În amonte de defileurile Oltului din Carpații Meridionali este un segment interesant asupra căruia ne-am oprit cu mai multe ocazii, zona dintre Hoghiz și Boița.


Boița Fortificația și așezarea romană (incluzând băile)


Fortificațiile dacice și castrele romane de pe cursul mijlociu al Oltului (Hoghiz - Boița)

Din studiul detaliat al acestui tronson au rezultat unele concluzii interesante pe care le aprofundăm în continuare:
From Dacian Hillforts to Roman Forts: Making of the Roman Frontier on Mid-Olt River Valley - https://www.academia.edu/.../From_Dacian_Hillforts_to...

 
Pe traseul respectiv va trece și A13!
#ars2archaeo

 

Sursa informațiilor Ovidiu Țentea

16. Situl arheologic de la Davideni, din județul Neamț, este emblematic pentru ceea ce înseamnă specificul comunităților umane din sec. VI-IX p. Chr. de la răsărit de Carpați.

Eforturile regretatului prof. Ioan Mitrea s-au concretizat nu doar în cercetarea aproape exhaustivă a așezării amintite, ci și în publicarea monografică a săpăturilor.
Deși a doua jumătate a mileniului I p. Chr. a fost destul de tulbure, ea are o importanță capitală pentru sedimentarea caracteristicilor incipiente ale poporului român.
Vasele din imagine, de mici dimensiuni, provin din situl de la Davideni și se află în colecțiile Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. 


Restaurare: Dumitru Bostan. 

#archaeology #pottery #museum #heritage #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

17. „Cahle pierdute” ale Muzeului Național de Muzeul Național de Istorie a României (București). S-au publicat de către Gy. Sebestyen (O pagină din istoria arhitecturii României. București, 1987). „S-au uitat” în sinteza ilustrată a zânei cahlelor transilvane (Daniela Marcu-Istrate) și s-au publicat în recentul vol. al Andrei Samson (Catalogul colecției de cahle și ceramică decorativă din MNIR. București, 2017)


Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.

18. Pentru prima dată, într-o fortificație medievală din Moldova de la vest de Prut, respectiv la Cetatea Neamț, au fost realizate analize privitoare la prezența speciilor de animale și de plante, fapt ce contribuie la înțelegerea unor aspecte foarte importante legate de stilul de viață al celor care au locuit și au apărat cetatea amintită în perioada sec. XIV-XVII.

 

Datorită unei colaborări fructuoase cu specialiști de la Facultatea de Biologie a Universității ,,Al. I. Cuza" Iași, au fost efectuate investigații arheozoologice și arheobotanice, valorificate prin studii și conferințe internaționale.

Un studiu poate fi consultat aici: https://www.academia.edu/104660054
Promovăm județul Neamț prin cercetare științifică!


#archaeology #biology #archaeozoology #MiddleAges #UAIC #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI

74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII

75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I

76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II

77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III

78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV

79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V

80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI

81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I

82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II

83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III

84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV

85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I

86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu