„Celebrele monede de aur dacice de tip ,,Koson", după numele inscripționat pe una din fețele monedei în limba greacă KOΣΩN, exprimă o tendință a dacilor de a modifica iconografia monetară în consonanță cu o imagistică relevantă pentru ei. Practic, piesa de tip ,,Koson" este o combinație de două tipuri monetare republicane romane. Pe o parte a piesei este reprezentată o acvilă cu aripile deschise, spre stânga, care ține o coroană de lauri în gheara dreaptă și un sceptru în gheara stângă.
Pe partea cealaltă a piesei, apar trei bărbați mergând spre stânga. Cei doi care încadrează personajul din mijloc poartă securi pe umăr. În exergă (partea de jos a unei piese monetare) inscripția în limba greacă KOΣΩN.
Este interesant faptul că nici una din piesele de tip Koson nu prezintă urme de circulație, ele fiind descoperite doar în tezaure, uneori împreună cu faimoasele brățări spiralice dacice. Aceste aspecte indică faptul că piesele de tip Koson nu au fost privite de daci ca bani în tranzacțiile cotidiene, ci erau o formă de tezaurizare pusă, foarte probabil, inclusiv sub semnul sacrului.
Spre o asemenea interpretare trimite și faptul că larga majoritate a pieselor Koson sunt confecționate din aur, metal considerat în Antichitate drept simbol prin excelență al sacrului.” Sarmizegetusa Regia - Cromatică și decor în antichitatea dacică, Editura MEGA.
Bibliografie: E. Chirilă, E. laroslavschi, „Tezaurul monetar de la Bobaia, sec. II - I î.e.n, în AMN, XXIV-XXV, 1987-1988, pp. 69-96.
L. Călian, C. Găzdac, A. Alföldy - Găzdac, „The Ancient and Byzantine Gold coinges in the National History Museum of Transylvania, Cluj- Napoca, 2007 pp. 28-38.
Sursa informațiilor Administratia Sarmizegetusa Regia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu