Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București
Tezaurul monetar descoperit la Vlad Ţepeş, jud. Călăraşi
Tezaurul a fost descoperit în anul 1926, la limita dintre judeţele Ilfov şi Ialomiţa şi conform informațiilor mai recente de care dispunem, cuprindea iniţial un număr de peste 2500 piese româneşti de la Vladislav I, toate tipurile, Radu I, toate tipurile, Dan I, Mircea cel Bătrân, tipul comun şi peste 3000 monede de la ţarul Ivan Sračimir, dintre care multe erau falsificate.
Singura informaţie privind lotul achiziţionat de doctorul Severeanu din acest tezaur, o avem în legătură cu emisiunile lui Dan I, din care acesta se pare că a cumpărat 346 de monede, pe baza cărora a realizat o primă tipologie a variantelor de legende ale ducaţilor lui Dan.
În prezent din totalul pieselor ce se află în cadrul colecţiei „Maria şi Dr. George Severeanu”, se păstrează numai un număr de 50 monede ale acestui tezaur, emisiuni ale domnitorilor Vladislav I, Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrân. Structura tezaurului descoperit în localitatea Vlad Ţepeş este următoarea: 12 ducaţi de la Vladislav, 24 ducaţi de la Radu, 12 ducaţi de la Dan şi doi ducaţi de la Mircea cel Bătrân.
Tezaurul a fost ascuns cel mai probabil în perioada tulburărilor interne prilejuite de sfârşitul primei domnii a lui Mircea cel Bătrân şi înscăunarea lui Vlad I (1394-1396) cu ajutor otoman în anul 1394. Un argument în acest sens este faptul că tezaurul nu conţine piese bătute de Mircea cel Bătrân după anul 1396, în timpul celei de-a doua domnii. Remarcăm totodată că tezaurul nu conţine nici monede de la Vlad Uzurpatorul, observaţie care poate confirma data de încheiere propusă.
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu