miercuri, 9 august 2023

Apariție editorială: PERSONALITATEA TOTALITARĂ, Dan‑Ioan Dascălu

 

PERSONALITATEA TOTALITARĂ, Dan‑Ioan Dascălu


Modul în care regimurile totalitare îşi impun dominaţia asupra comunicării sociale, modul în care utilizează comunicarea, informaţia, limbajul pentru a manipula comportamentele indivizilor şi grupurilor sociale, reprezintă una dintre caracteristicile acestor regimuri care le diferenţiază de orice alt tip de regim nedemocratic şi care, în acelaşi timp, le subliniază modernitatea.
Manipularea informaţiei, folosirea minciunii în scopuri politice, dezinformarea, ca şi cenzura, nu sunt invenţii ale totalitarismelor. Să ne amintim că, încă de la generalul chinez Sun Tzu şi de la Machiavelli, minciuna, „intoxicarea” inamicului prin informaţii false, au fost considerate ca arme redutabile în desfăşurarea războiului. Să nu uităm, de asemenea, că ele sunt, din păcate, larg răspândite chiar în contextul regimurilor democratice.
Ceea ce aduce nou totalitarismul este tendinţa de a impune dominaţia totală a puterii politice asupra întregului proces de comunicare socială, de a controla orice informaţie care circulă la nivelul societăţii şi orice canal prin care aceasta este transmisă, de a politiza şi ideologiza orice mesaj, orice comunicare, de a impune un limbaj unificator şi nivelator, „limba de lemn”. (Dan‑Ioan Dascălu)
Pentru mai multe detalii, dar și pentru comenzi, accesați site-ul nostru.

https://edituramega.ro/ro/personalitatea-totalitara.html

 
#EdituraMEGA #carte #book #istorie #history

 

Sursa informațiilor Editura MEGA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu