sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Acum 135 de ani se năștea, la Galați, Elisa Leonida Zamfirescu, cea care va deveni prima femeie inginer din România și una din primele din lume.

 

Acum 135 de ani se năștea, la Galați, Elisa Leonida Zamfirescu, cea care va deveni prima femeie inginer din România și una din primele din lume.
Preocupările pentru știință și tehnică erau la ele acasă în familia tinerei Elisa. Bunicul din partea mamei, francez de origine, fusese inginer, iar mult mai celebru său frate, Dimitrie Leonida, urma cariera de inginer energetician. Dar obținerea unei diplome de inginer de către o femeie era încă un lucru de neconceput în România.
Astfel, nefiind admisă la recent înființata Școală Națională de Poduri și Șosele din București, Elisa se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, viitoarea Universitate Tehnică, fiind prima femeie studentă a acestei școli. Cu toate că nici aici nu a fost primită cu brațele deschise, conform mărturiilor sale, finalizează studiile și obține cu brio diploma de inginer chimist în 1912. Reîntoarsă în țară, își începe activitatea în cadrul Institutului Geologic, ca asistentă extrabugetară.
În timpul Primului Război Mondial a lucrat ca asistentă a organizației Crucea Roșie, iar pentru activitatea ei remarcabilă a fost decorată cu ordine și medalii românești și străine. În război l-a cunoscut și pe cel ce urma să-i devină soț, inginerul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.
Elisa Leonida este și prima femeie înscrisă în AGIR, Asociația Generală a Inginerilor Români, încă de la începuturile activității acestei organizații.
A lucrat în cadrul Institutului Geologic în mod constant din 1920 până la pensionarea sa la vârsta de 75 de ani, mult timp în calitate de șefă a laboratoarelor. Activitatea sa este legată de studierea resurselor minerale ale României, realizând analize de ape potabile și minerale, petrol și gaze, cărbuni, bitumine solide, roci de construcție, elaborând și numeroase lucrări de sinteză pe aceste subiecte.
Elisa Leonida Zamfirescu este una din cele opt femei omagiate de europeana.eu în expoziția virtuală Pioneers. Pagina dedicată ei o puteți accesa urmând acest link: https://www.europeana.eu/.../pio.../elisa-leonida-zamfirescu
Despre ingineri și meseria de inginer puteți afla răsfoind mai multe publicații din Biblioteca Digitală, printre care vă recomandăm:
Buletinul Societății Politecnice https://biblioteca-digitala.ro/...
Buletinul Asociației Generale a Inginerilor din România https://biblioteca-digitala.ro/...
Noema, publicație editată de Comitetul Român de Istoria și Filosofia Știintei și Tehnicii (CRIFST) https://biblioteca-digitala.ro/?pub=2216-noema
Biblioteca Digitală cuprinde de asemenea și numeroase articole legate de chimie, industria chimică sau despre chimiști:
https://biblioteca-digitala.ro/?descriptor=33961-chimie
https://biblioteca-digitala.ro/?descriptor=34762-chimist
Elisa Leonida Zamfirescu, fotografie în colecția Muzeului Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” https://www.europeana.eu/.../https___culturalia_ro_edm...

 

Sursa informațiilor Direcția Patrimoniu Digital - cIMeC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu