sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Un dinte de rechin gigant

 

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș va participa la expoziția „Muzeul pentru tine!”, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 9 noiembrie - 31 decembrie 2022, cu o piesă din colecția de paleontologie: un dinte de rechin gigant.
Deoarece dinții de rechin gigant sunt rari în România și în sud-estul Europei, este util să valorificăm ca imagine în fața publicului larg un dinte aparținând unui astfel de selacian - Otodus (Megaselachus) megalodon (AGASSIZ, 1835). Rechinul în discuție a excelat prin dimensiuni, fiind un „prădător de vârf” (top-predator) al mărilor din vechime. Megalodon, înseamnă literalmente, «Dinte Mare» în greaca veche. Astfel, publicul poate afla faptul că acum câteva milioane de ani, teritoriul actualei Transilvanii era acoperit, în bună parte, de o mare în care au trăit „bestii” marine gigantice, cu înfățișări înfiorătoare!
Otodus megalodon este o specie dispărută de rechin gigant. Dimensiunea corpului putea ajunge la 15-18 m, în medie având 10,5 m. Practic, el putea atinge o dimesiune de trei ori mai mare decât cea a Marelui Alb (Carcharodon carcharias), cel mai mare selacian actual. Acest rechin era un gigant în comparație cu unele balene care au viețuit în aceeași perioadă cu el.
Distrubuție stratigrafică: Miocen Inferior – Pliocen Superior, circa 23 – 2,6 milioane ani.
În Romania, fosilele care revin speciei O. megalodon sunt extrem de rare. Acestea provin din depozite de vârstă miocen medie (badeniană: aproximativ 15,9-12,8 milioane ani). S-au descoperit până acum pe Valea Lupului (Cetea, Județul Alba), în zona Aiudului, la Borzești (Județul Cluj) și la Lăpugiu de Sus (Județul Hunedoara). Dintele din colecțiile Secției de Științele Naturii a fost donat de către dl. Szőcs în 1958 și provine, probabil, de la Coasta cea Mare (Cluj-Napoca). Este cel mai mare dinte al speciei descoperit în România și totodată cel mai vechi ca vârstă geologică. Dimensiunea exemplarului de la care provine dintele a fost de circa 11-12 m.
Autori text:
Dr. Alexandru-Adrian Solomon (Muzeograf 1A), Prof. univ. dr., Director de cercetare Vlad A. Codrea (profesor asociat), prof. Daniela-Ramona Botoș (șef de secție)
Foto: Dintele de Megalodon aflat în Colecția de Paleontologie a Muzeului Județean Mureș
http://muzeulmures.ro/.../dintele-de-megalodon-aflat-in.../
A Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által megrendezett Múzeum neked! című kiállításon egy óriás cápafoggal vesz részt.
Mivel az óriás cápafogak rendkívül ritkák Romániában és Délkelet-Európában, a nagyközönség számára igazi csemege egy ilyen Otodus (Megaselachus) megalodon (AGASSIZ, 1835) fogának látványa. A szóban forgó cápa az egykori tengerek "csúcsragadozója" volt. A megalodon szó ógörögül "nagy fog"-at jelent. A közönség megtudhatja, hogy több millió évvel ezelőtt a mai Erdély területét nagyrészt tenger borította, amelyben óriási, rémisztő külsejű tengeri "fenevadak" éltek.
Az Otodus megalodon egy kihalt óriáscápafaj. Testének hossza elérheti a 15–18 métert, de átlagosan 10,5 méter hosszú volt. Gyakorlatilag a legnagyobb mai heringcápaféle, a fehér cápa (Carcharodon carcharias) méretének háromszorosát is elérheti. Ez a cápa óriási volt a vele egyidőben élő bálnákhoz képest.
A kora miocén és a pliocén korok között élt, körülbelül 23 – 2,6 millió évvel ezelőtt.
Romániában az Otodus megalodon fosszíliái rendkívül ritkák. A középső miocén korú lerakódásokból (badeni: kb. 15,9–12,8 millió éves) származnak. Eddig a Fehér megyei Csáklya, a Kolozs megyei Berkes és a Hunyad megyei Felsőlapugy területén találtak példányokat. A Természettudományi Osztály gyűjteményében található fogat Szőcs úr adományozta 1958-ban, és valószínűleg Kolozsvár vidékéről származik. Ez a legnagyobb fog a Romániában találtak közül, és földtörténeti korát tekintve is a legrégebbi. A példány, amelyből a fog származik, körülbelül 11–12 méteres volt.
A szöveg szerzői:
Dr. Alexandru-Adrian Solomon muzeológus
Dr. Vlad A. Codrea egyetemi tanár, kutatásvezető
Daniela-Ramona Botoș osztályvezető
Fénykép: óriás cápafog a Maros Megyei Múzeum őslénytangyűjteményéből
http://muzeulmures.ro/.../orias-capafog-a-maros-megyei.../

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu