În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează joi, 17 noiembrie 2022, ora 18.00, conferința Dacia Felix și situația istorică în Dacia după anul 106 d.Hr. (anul cuceririi cuceririi romane).
Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris - Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.
„Constituind o parte importantă din teritoriul geto-dacilor, Regiunea « Provincia Dacia » a fost ocupată prin război în anul 106 d.Hr. de armata romană, în timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr.). Acest teritoriu a rămas sub ocupaţia romană timp de 165 de ani, până la retragerea completă (retragerea aureliană) ordonată de împăratul Aurelianus în anul 271 d.Hr. Din cauza situaţiei conflictuale, armata romană nu a mai făcut faţă atacurilor constante şi devastatoare ale dacilor şi aliaţilor lor și a fost constrângă să se retragă din Dacia.
Izvoarele antice scrise menționează că în toată această perioadă s-a perpetuat o situaţie de confruntări militare majore, extrem de virulente, continuând războaiele duse de geto-daci, sarmaţi (şi alte popoare aliate) împotriva romanilor, după anul 106 d.Hr. Provincia Dacia, fiind o ţară foarte bogată în resurse naturale (aur, argint, sare, lemn, etc.), a fost exploatată de administrația romană timp de 165 de ani (106-271 d.Hr.), sursă foarte importantă pentru bunăstarea economică a Imperiului roman.
Sursa informațiilor Casa de Cultură Friedrich Schiller.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu