Vas-pixidă din necropola tumulară de la Lăpuș
Pixida - vas de lut de mici dimensiuni și capacul aferent - a fost descoperit în necropola tumulară de la Lăpuș (com. Lăpuș, jud. Maramureș), în tumulul 10, în cursul cercetărilor arheologice întreprinse de Carol Kacsó, în anul 1970.
Pixida a fost modelată cu mâna din pastă semifină crem-cărămizie acoperită cu angobă de culoare crem; are forma ușor conică, mai îngustă spre partea inferioară; atât buza cât și fundul sunt profilate; în buză, spre corpul vasului se găsesc, dispuse simetric, câte două perforații care corespund perforațiilor din capac. Capacul, realizat din același material ca și pixida, are forma conică în partea centrală, iar spre margini este plat. Este decorat pe exterior doar în partea conică cu cercuri concentrice realizate prin caneluri înguste. Vasul este decorat pe corp cu registre de triunghiuri așezate cu vârful în jos, respectiv în sus umplute cu hașuri oblice realizate prin caneluri înguste.
Pixida a fost folosită foarte probabil pentru păstrarea unor substanțe solide ori lichide sau a unor piese de port (bijuterii). Prezenta perforațiilor care permit închiderea capacului sugerează transportul vasului pe distanțe mai lungi ori mai scurte, de asemenea limitează accesul la conținutul lui.
Alături de pixida prezentată aici au fost descoperite o strachină decorată atât pe interior cât și pe exterior cu motive realizare in tehnica inciziei-exciziei, cești cu torți supraînălțate decorate prin canelare, vase vatră și vase în formă de covată.
Dimensiuni pixidă: înălțimea: 7 cm; diametrul gurii 8.9 cm; diametrul fundului 8.4 cm;
Dimensiuni capac: înălțimea maximă 2.4 cm; diametrul 8.8 cm.
Dan Pop, muzeograf
Zamfir Șomcutean, conservator
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu