Sărbătorim astăzi 154 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, întemeietorul biospeologiei și primul român care a ajuns la Polul Sud
Emil Racoviță (15 noiembrie 1868 – 17 noiembrie 1947), unul dintre cei mai mari savanți români, „avea o statură care impunea. Era maiestuos. Iar ciocul și mustața, albe de acum, îi dădeau aerul unui adevărat savant", îl caracterizează Iosif Viehmann, omul care a avut privilegiul să îl cunoască îndeaproape pe savant. Tot de la el aflăm că Racoviță l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă, de la care a învățat să se exprime într-un mod care fascina audiența.
Cu ocazia primirii lui Emil Racoviţă în Academia Română (în 1920), prietenul şi colegul său de bancă de la Institutele Unite din Iaşi, Grigore Antipa cita părerea cetologilor germani Heck şi Hilzheimer, notată în clasica operă „Brehm’s Tierleben”: „Cel mai nou şi mai precis observator al vieţii balenelor este desigur Emil Racoviţă, care, ca zoolog al expediţiei sud-polare belgiene, le‑a consacrat un studiu exact zi cu zi. De la el ştim că fiecare specie are obiceiuri caracteristice, care diferă de cele ale speciilor cel mai de aproape înrudite şi că astfel se poate recunoaşte orice specie chiar de la distanţă, numai după mişcări, după modul cum respiră şi cum se cufundă”.
#muzeulantipa #EmilRacovita #muzeulcarenuseuitausor
Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu