𝐁𝐨𝐣𝐨𝐫, 𝐛𝐨𝐬𝐢𝐞, 𝐠𝐞𝐦𝐚̆𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐭𝐚̆, 𝐬𝐚𝐥𝐞𝐩, 𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐮𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐜𝐢𝐢 (𝐀𝐧𝐚𝐜𝐚𝐦𝐩𝐭𝐢𝐬 𝐦𝐨𝐫𝐢𝐨 (𝐋.) 𝐑.𝐌.𝐁𝐚𝐭𝐞𝐦𝐚𝐧, 𝐏𝐫𝐢𝐝𝐠𝐞𝐨𝐧 & 𝐌.𝐖.𝐂𝐡𝐚𝐬𝐞) - specie ocrotită conform Listei Roşii a Plantelor Superioare din România (Oltean & al.1994)
Specia a fost descrisă pentru prima dată de Carl Linnaeus în 1753, sub numele de Orchis morio. Orchis, din greaca veche ὄρχις, înseamnă testicul, ovar, orhidee, floare.
A fost transferată în genul Anacamptis în 1997. Anacamptis provine din grecescul ανακάμτειν "anakamptein", care înseamnă a se îndoi, a se apleca. Numele morio vine din latină și înseamnă "clovn", cu care florile sale vărgate și pătate erau considerate a semăna.
Plantă ierboasă, perenă cu flori violet-purpurii închis sau deschis, cu nervuri verzi, mai rar roz, albe-gălbui sau albe, plăcut mirositoare. Dintre cele 6 tepale, 5 formează un coif, iar a șasea labiul inferior cu pinten. Polenul este aglutinat într-o pâlnie măciucată, fructul o capsula. Înfloreşte în aprilie – mai.
Este prezentă în frecventă în toată tara prin pajiști, rariști, margini de pădure, în stațiuni însorite, pe soluri sărace, adesea în pâlcuri mari, din silvostepă până în regiunea montană (etajul fagului).
Din cele mai vechi timpuri, locuitorii meleagurilor noastre au folosit tuberculii plantei ca afrodiziac, iar ceaiul din flori contra frigurilor, în stări de epuizare, convalescentă, în iritații ale tubului digestiv sau ale căilor urinare.
Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu