luni, 14 noiembrie 2022

Belgica antarctica

 

#Belgica antarctica


Astăzi vă povestim despre o mică gâză care se descurcă de minune cu gerurile arctice! Este singura insectă care supraviețuieste în Antarctica, pe numele său științific Belgica antarctica! Face parte din ordinul dipterelor, familia Chironomidae.
Micuța insectă, rudă cu muștele și cu țânțarii, a fost descoperită de savantul român Emil Racoviță, când se afla în expediția de explorare a Antarcticii, pe celebrul vas „Belgica”.
Având între 2 şi 6 mm lungime este, paradoxal, cel mai mare animal terestru nativ, dar și singura insectă de pe continentul înghețat Mai deține însă un record: este insecta cu cel mai mic genom (în jur de 13500 de gene şi conținând un număr de doar 99 milioane de nucleotide).
Fascinant este faptul că această insectă are un ciclu de viață de 2 ani, pe care îl petrece preponderent în stare larvară. Adulții apar în perioada de vară antarctică și nu trăiesc mai mult de 10 zile.
Femelele se împerechează în prima zi de viață ca adult și după câteva zile depun ouăle. Ouăle sunt acoperite de un cocon de gelatină care acționează ca un antigel, împiedicându-le să înghețe, le păstrează hidratate și constituie și hrană pentru larvele nou eclozate.
Larvele supraviețuiesc în condiții extreme, la temperaturi ce în timpul iernii polare scad adeseori sub -40°C, datorită unor adaptări. Acestea se îngroapă în sol la o adâncime de maxim 1 cm, acolo unde temperaturile se mențin între 0 și -2°C constant, stratul de zapadă și gheață funcționând ca izolator termic.
De asemenea, micuța larvă acumulează zaharuri (trehaloză și glucoză) și alcool (eritrol) care o ajută să reducă cantitatea de gheață ce se formează în țesuturi, dar și să își stabilizeze proteinele și membranele celulare prin formarea unor legături de hidrogen.
Atât de mult iubește frigul această mică vietate, încât o expunere a larvelor sale la temperatura de +10°C le este fatală, în cel mult o săptămână!
Foto: de Tasteofcrayons [Public domain], via Wikimedia Commons, 2 exemplare de Belgica antarctica


#muzeulantipa #EmilRacovita #expeditiilapolulsud

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu