luni, 14 noiembrie 2022

Lada de Brașov

 

Ladă de Brașov, datată 1867


 Ladă de Brașov, datată 1867


 Ladă de Brașov, clasată “Tezaur”, sfârșitul secolului XIX

 

În secolul al XVIII-lea a pătruns în casele românilor din Țara Bârsei un nou tip de ladă (sau tron) pentru păstrarea hainelor, denumită ladă de Brașov sau ladă brașovenească. Aceasta era confecționată de tâmplari și ornamentată prin vopsire cu decor floral policrom. Lada de Brașov a înlocuit, treptat, lăzile tradiționale de fag, ornamentate prin tehnicile încrestării sau inciziei. Materialul folosit la confecționarea lăzilor era scândura de brad sau molid, lucrată la rindea. Ca dimensiuni, acestea sunt, în general, mai lungi și mai joase decât lăzile de fag, iar în medie au o lungime de 170 cm, o lățime de 60 cm și o înălțime de 50 cm.
Lăzile de Brașov au aspectul unor cutii mari, dreptunghiulare, ale căror fețe sunt unite prin cuie, fără întrebuințarea montanților, ca în cazul lăzilor de fag cioplite. Capacul lor depășește cu câțiva centimetri dimensiunile cutiei în partea frontală și la cele două laturi și este prins cu balamale metalice. În interior lada are, de obicei, un puișor (sertar) pentru păstrarea obiectelor mici, a podoabelor, banilor etc. Puișorul este plasat în partea superioară a uneia din fețele lateralei.
După elementele de susținere și stabilitate a lăzii pe podea se disting două variante de lăzi brașovenești. Prima este lada cu susținere laterală. Pe fețele laterale ale acesteia sunt fixate cu cuie, la distanță de 15 – 20 cm de la pământ, latura frontală, dosul și fundul lăzii. În partea de jos a laturii din față, spre cele două părți laterale, sunt fixate două suporturi tăiate în forme variate. Acestea dau impresia că lada se sprijină pe latura frontală. Pentru a masca îmbinarea suportului, cât și spre a da suprafeței un aspect de simetrie cu capacul care depășește puțin dimensiunile laturilor, este fixată peste linia de îmbinare a laturii frontale cu cele două suporturi o stinghie în lungul acestei laturi. Este forma de ladă cea mai des întâlnită în Țara Bârsei. A doua variantă este cea a lăzii ridicată pe două stinghii fixate pe marginile fundului sau pe patru picioare lucrate la strung și prinse în cele patru colțuri ale fundului lăzii.
Vă așteptăm la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea pentru a vedea câteva modele de lăzi de Brașov.


#ladădeBrașov #ladăbrașovenească #decorfloralpolicrom #lăzitradiționale #Transilvania #MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului #MuzeulEtnograficGherogheCerneadinRupea #haișitulamuzeu #ȚaraBârsei


Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu