Ametist
Nr.inv.1019
G = 6 g
Nr.inv.1019
G = 6 g
Varietate de ametist
Ne gândim la voi!
Vă prezentăm astăzi informații și imagini despre ametist, donația d-lui prof. emerit Vania Atu
Este o varietate cu cuarț violet-albăstrui. Factori determinați ai culorii sunt realizate prin prezența ionilor de Fe⁴⁺ așezați în structura atomică a rețelei tetraedrice. Culoarea ametistului s-ar datora prin înlocuirea unor atomi de siliciu cu atomi de fier. Originea etimologică a numelui provine din limba greacă amethystos = “contra beției”. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credință explică faptul că mormântul merovingienilor conținea șiraguri de ametist. Se pot transforma prin supunere la radiație în cristale incolore, un efect asemănător se realizează prin expunerea la soare, sau la căldură un timp mai îndelungat.
Este relativ răspândit în natură, a fost folosit din cele mai îndepărtate timpuri, drept podoabe și în scopuri rituale. Cel mai vechi ametist gravat din câte au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice, a fost găsit în mormintele regale din Micene, săpături efectuate de Heirich Schliemann, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Frumoasa gemă violetă, datând din mileniul II î.Hr. este gravată în adâncime. Sculptura reprezintă o căprioară ce-și privește cu capul întors, puiul care suge. Pe teritoriul Greciei și în Asia Mică s-au descoperit cupe de ametist, datând din mileniul I î.Hr.
Ametistul este un mineral foarte răspândit în natură, exemplarele mai mari care se pot tăia și șlefui fiind folosite ca pietre prețioase, astfel de cristale s-au găsit în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania și Sri Lanka. Ametistul este găsit și în provinciile Ontario și Nova Scotia din Canada, cea mai mare mină de ametist din America de Nord este în Thunder Bay, Ontario. Asemenea cristale mari se găsesc în geodele (golurile) filoanelor hidrotermale asociat cu calcedonie și în rocile vulcanice.
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu