1. Monedă de aur din vremea împăratului Aurelian, perforată, cu verigă de suspensie, utilizată ca pandantiv (Diametrul 2 cm)
2. Pandantiv de aur în formă de căldăruşă, cu corp cilindric, fund rotunjit şi tortiţă de prindere, decorat cu granule (Înălțimea 1,4 cm).
3. Pandantiv de aur în formă de semilună, cu tortiţă pentru atârnare, ornamentat în tehnica filigranului (Înălțimea 1,7 cm; Lungimea 3 cm).
Această foarte interesantă descoperire arheologică a fost consemnată într-un succint articol de către Vsevolod Marchevici și Emanuil Rikman, apărut în anul 1973.
În anul 2009, piesele în discuție de la Grušivci au făcut parte din expoziția intinerantă inițiată și organizată de către Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, fiind incluse și în lucrarea ”Antichitatea târzie în bazinul Prutului. Catalog”, Bîrlad 2009 (autori: Ion Ioniță, Mircea Mamalauca, Vlad Vornic).
Astăzi piesele de podoabă din aur din sec. III-IV de la Grušivci se găsesc în în expoziția permanentă „Comorile trecutului” a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
Sursa informațiilor Agenţia Naţională Arheologică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu