Exponatul lunii aprilie 2025 la Muzeul de Științele Naturii este:
Păstrăvul de fag (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. 1871)
Pleurotus ostreatus este o specie comestibilă; ea face parte din încrengătura Basidiomycota, familia Pleurotaceae. Este denumită popular: păstrăv, păstrăv de fag, burete negru sau păstrăvul cerului.
Descriere: pălăria este cărnoasă, în formă de scoică sau de ureche, cu diametrul de 4-20 cm, de culori variabile: cenuşie, brună-cenuşie, negricioasă sau măslinie. Lamele sunt abicioase sau gălbui. Piciorul este lateral (uneori lipsește), scurt, de 1-3 cm grosime şi 2-4 cm înălţime, albicios. Carnea este albă cu miros şi gust plăcut, caracteristic de ciupercă. Habitat: crește în grupuri mari, imbricate, pe trunchiuri vii sau tăiate de la diferiţi arbori foioşi, îndeosebi pe trunchiuri bătrâne de fag. Produce un putregai alb al lemnului. Categoria sozologică: specie comună. Categoria ecologică: saprofită sau facultativ parazită lignicolă.
Dinamica sezonieră: creşte din septembrie până în decembrie. Uneori păstrăvii de fag pot fi găsiţi, până la începutul primăverii (începutul lunii aprilie). Răspândire: păduri temperate şi subtropicale din întreaga lume. Pleurotus ostreatus este a doua ciupercă comestibilă cultivată la nivel mondial și cea mai populară după Agaricus bisporus. Ciuperca are capacitatea de a degrada o mare varietate de substraturi care conţin celuloză, polizaharide şi lignină (substanţă organică complexă care se găseşte în ţesuturile plantelor lemnoase şi care asigură plantelor impermeabilitate şi rigiditate).
Este o ciupercă cultivată în toată lumea pentru calităţile sale alimentare, conţine compuşi bioactivi diferiţi, o parte dintre aceștia cu efect medicinal asupra organismului uman (anticancerigeni, antioxidanți, antitumorali, antibacterieni, antidiabetici, antiartritici).
Ciuperca poate fi confundată cu specii asemănătoare: Pleurotus cornucopiae (comestibilă), Pleurotus pulmonarius (comestibilă), Lentinellus cochleatus (comestibilă, miros de anason), Pleurocybella porrigens (mortală).
Vă invităm să ne vizitați!
Material realizat de muzeograf dr. Otilia Pavel.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu