Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează miercuri, 9 aprilie 2025, ora 10.00, atelierul de „Arheologie experimentală”.
La manifestare vor lua parte elevii de la Școala Gimnazială nr.1 Mârzănești, alături de profesorii Loredana Chirescu, Georgiana Mirancea, Andra Gurui, Lorena Călin și Iulian Luca.
Arheologia experimentală este o metodă de cercetare prin care arheologii încearcă să recreeze tehnici și activități din trecut, folosind materiale și unelte asemănătoare celor originale. Scopul este de a înțelege cum erau făcute obiectele, cât timp dura, ce abilități erau necesare și ce impact aveau asupra vieții de zi cu zi. Prin experiment, ne putem apropia nu doar de obiecte, ci și de mâinile, mintea și gândirea celor care le-au creat.
În cadrul atelierului de arheologie experimentală propus, arheologul Ion Torcică îi va introduce pe elevi în lumea geto-dacilor, ajutându-i să înțeleagă cum își făureau armele, uneltele, ceramica, podoabele sau construcțiile din lemn și piatră.
Pornind de la ideea că în arta și simbolistica geto-dacilor, soarele ocupa un loc central, elevii vor realiza și decora un pandantiv din pastă modelatoare, replică a unui obiect descoperit în județul Teleorman, cetatea getică de la Zimnicea.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu