luni, 7 aprilie 2025

Forsiţia (Forsythia suspensa)

 





Deschişi permanent pentru cunoaştere!


Forsiţia (Forsythia suspensa) 


Forsiţia (Forsythia suspensa), cunoscută şi sub denumirea de „ploaia de aur”, este un arbust ornamental deciduu cu o înălţime de 3 m, rareori de 6 m. Este originară din China şi aparţine familiei Oleaceae. Denumirea genului provine de la William Forsyth, botanist scoţian, fondator al Societăţii Regale Horticole şi cuprinde specii originare din Asia de est sau din Europa de sud-est.
Forsythia suspensa se remarcă prin ramurile sale arcuite şi prin florile galben-aurii care apar primăvara devreme (în martie-aprilie) înainte de înfrunzire, acoperind abundent ramurile. Corola este formată din patru petale care se unesc la bază având aspectul unui clopoţel. Frunzele de culoare verde sunt opuse, de obicei simple, oval-lanceolate şi cu marginile uşor dinţate. Acestea variază ca lungime între 10 şi 15 cm. Fructul este o capsulă şi conține câteva semințe cu aripi.
Datorită aspectului său decorativ, forsiţia este o plantă ornamentală populară utilizată în grădini şi parcuri. Poate fi plantată solitar, în grupuri sau ca gard viu.
În multe culturi forsiţia simbolizează speranţa, reînnoirea şi venirea primăverii. Culoarea galbenă a florilor este asociată cu energia şi vitalitatea.
„Ploaia de aur” este folosită în medicina tradițională chineză ca adjuvant în diverse afecțiuni, datorită efectelor sale antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene.
Forsiţia (Forsythia suspensa) poate fi admirată în Grădina sernzorială a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „ Ion Borcea” Bacău!


Material realizat de muzeograf dr. Ardei Irina-Mădălina

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu