joi, 4 mai 2023

𝘼𝙧𝙞𝙘𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙨𝙞𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩 - 𝘊𝘭𝘺𝘱𝘦𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘧𝘰𝘭𝘪𝘶𝘮, 𝘈𝘨𝘢𝘴𝘴𝘪𝘻, ₁₈₅₉

 



𝐄𝐗𝐏𝐎𝐍𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐋𝐔𝐍𝐈𝐈
𝘼𝙧𝙞𝙘𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙨𝙞𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩 - 𝘊𝘭𝘺𝘱𝘦𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘧𝘰𝘭𝘪𝘶𝘮, 𝘈𝘨𝘢𝘴𝘴𝘪𝘻, ₁₈₅₉


Genul Clypeaster include animale nevertebrate numite ”arici de mare”, fiind reprezentat atât prin specii fosile cât și prin specii care fac parte din fauna actuală a globului.
Exemplarele fosile ale acestui gen provin încă de la sfârșitul Eocenului (33milioane de ani vechime). Exemplarul din colecția noastră este de vârstă Badeniană (10-15milioane de ani vechime) și provine din zona Pârâul Bobi – Gârbova de Sus. În această zonă, în Badenian, exista Marea Paratethis, rezultată în urma fragmentării mai vechiului Ocean Tethis. Clima era mai caldă decât în zilele noastre, iar în acea mare trăiau echinoderme, moluște, pești (chiar și rechini!)
Rezervaţia paleontologică de la Gârbova de Sus – Pârâul Bobii constituie un punct fosilifer de importanță științifică deosebită, devenit clasic în literatura de specialitate prin resturile fosile de vârstă miocenă. Rezervația se situează în latura de vest a Dealurilor Aiudului, aproape de contactul acestora cu Munţii Trascăului. Bogăția fragmentelor (până la cochilii întregi) și modul de asociere a speciilor au făcut ca acest loc să fie considerat punct fosilifer de importanță deosebită și declarat rezervație paleontologică.
Piesa este expusă în sala 1 a muzeului, alături de alte piese fosile descoperite la Gârbova de Sus: alte exemplare deosebite de echinoderme (stele și arici de mare), corali, brachiopode, bivalve (scoici), gasteropode (melci), câteva fragmente fosile ce reprezintă ”carapace și clești” de crab.

Sursa: 𝙂𝙝𝙞𝙙𝙪𝙡 𝙚𝙭𝙥𝙤𝙯𝙞ț𝙞𝙚𝙞 𝙥𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙖 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙙𝙚 Ș𝙩𝙞𝙞𝙣ț𝙚𝙡𝙚 𝙉𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞𝙞 𝘼𝙞𝙪𝙙, 𝙑𝙤𝙡𝙪𝙢𝙪𝙡 𝙄 - 𝙎𝙖𝙡𝙖 𝙄, 𝘾𝙤𝙡𝙚𝙘ț𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙋𝙖𝙡𝙚𝙤𝙣𝙩𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚, 𝙋𝙚𝙩𝙧𝙤𝙜𝙧𝙖𝙛𝙞𝙚, 𝙈𝙞𝙣𝙚𝙧𝙖𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚, lucrare care este disponibilă la standul cu suveniruri al Muzeului.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu