sâmbătă, 7 ianuarie 2023

𝑪Ă𝑻Ă𝑳𝑰𝑮𝑨, 𝑷𝑰𝑪𝑰𝑶𝑹𝑶𝑵𝑮𝑼𝑳 - 𝑯𝒊𝒎𝒂𝒏𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 𝒉𝒊𝒎𝒂𝒏𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 (𝑳𝒊𝒏𝒏𝒂𝒆𝒖𝒔 𝟏𝟕𝟓𝟖)

 


𝑬𝑿𝑷𝑶𝑵𝑨𝑻𝑼𝑳 𝑳𝑼𝑵𝑰𝑰 / 𝑬𝑿𝑷𝑶𝑵𝑨𝑻𝑼𝑳 𝑨𝑵𝑼𝑳𝑼𝑰
Continuăm și în acest an prezentarea selectivă, lunară, a câte unui exponat din expoziția de baza a muzeului nostru, în cadrul Proiectului ”Exponatul lunii”. Ne dorim astfel, prin intermediul informațiilor expuse atât online dar și în expoziție (coduri QR care însoțesc exponatele) să ”𝒑𝒖𝒏𝒆𝒎 𝒊𝒏 𝒗𝒂𝒍𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒊𝒎𝒐𝒏𝒊𝒖𝒍 𝒎𝒖𝒛𝒆𝒂𝒍, 𝒊𝒏 𝒔𝒄𝒐𝒑𝒖𝒍 𝒄𝒖𝒏𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓𝒊𝒊, 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒓𝒊𝒊 𝒔𝒊 𝒓𝒆𝒄𝒓𝒆𝒆𝒓𝒊𝒊” publicului vizitator.
La început de an vă readucem în atenție CĂTĂLIGA, PICIORONGUL - Himantopus himantopus, care a fost desemnat 𝙚𝙭𝙥𝙤𝙣𝙖𝙩𝙪𝙡 𝙖𝙣𝙪𝙡𝙪𝙞 𝟐𝟎𝟐𝟐, pe baza numărului de aprecieri obținute din partea cititorilor noștri virtuali.
Vă invităm de asemenea să descoperiți mai multe informații referitoare la piesele din expoziția de bază a muzeului, din sala 1, consultând 𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊ț𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒂 𝑴𝑼𝒁𝑬𝑼𝑳𝑼𝑰 𝑫𝑬 Ș𝑻𝑰𝑰𝑵Ț𝑬𝑳𝑬 𝑵𝑨𝑻𝑼𝑹𝑰𝑰 𝑨𝑰𝑼𝑫 𝑽𝒐𝒍𝒖𝒎𝒖𝒍 𝑰, editat la finalul anului 2022 și care se poate achiziționa de la standul cu suveniruri al muzeului.
Așadar,
𝑪Ă𝑻Ă𝑳𝑰𝑮𝑨, 𝑷𝑰𝑪𝑰𝑶𝑹𝑶𝑵𝑮𝑼𝑳 - 𝑯𝒊𝒎𝒂𝒏𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 𝒉𝒊𝒎𝒂𝒏𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 (𝑳𝒊𝒏𝒏𝒂𝒆𝒖𝒔 𝟏𝟕𝟓𝟖)
Este o pasăre de talie medie, limicolă - adaptată zonelor umede, mlăștinoase, inundabile, de pe malurile râurilor, lacurilor.
Are un aspect elegant, cu picioarele foarte lungi (proporțional cu talia, este specia cu cele mai lungi picioare dintre păsările prezente la noi), ciocul negru, lung, subțire la vârf și penajul general alb-negru. Lungimea corpului este de 35 - 40 cm, iar greutatea este de 166 - 205 g. Picioarele lungi ii dau posibilitatea să se deplaseze ușor și rapid în zonele mlăștinoase în care trăiește (deplasarea rapidă poate reprezenta un spectacol destul de amuzant..)
Este răspândită în sudul și vestul Europei, Asia și Africa. În România este oaspete de vară. Sosește la sfârșit de martie, început de aprilie și părăsește zonele de cuibărit în lunile septembrie-octombrie. Este prezentă pe tot teritoriul țării acolo unde sunt zone umede importante, cu excepția zonelor montane și submontane. Preferă zonele litorale, deltele, lagunele și lacurile litorale unde caută plajele umede și zonele mlăștinoase în care își poate procura hrana cu ușurință. Poate fi văzută și în terenurile agricole inundate sau în orezării.
Perioada de reproducere se desfășoară începând cu luna aprilie. Ponta este formată din 3 - 6 ouă, clocite de ambele sexe pentru 22 - 26 de zile. Puii părăsesc cuibul aproape imediat după eclozare și sunt capabili de zbor după 28 - 32 de zile, fiind dependenți de părinți pentru încă 2 - 4 săptămâni. Cuibărește direct pe sol sau în vegetația din apropierea apelor, uneori pe vegetație plutitoare.
Este o specie preponderent carnivoră, consumând diverse insecte și larvele acestora, moluște, păianjeni etc. dar și mormoloci, pești de dimensiuni mici și icre. Ocazional consumă semințe.
Populația din România este estimată la 900 - 2000 de perechi, iar tendința populațională la nivel național este estimată ca fiind în creștere.
Principalele amenințări asupra speciei sunt legate de managementul defectuos al zonelor umede: modificarea regimului hidrologic, în special în perioada de cuibărit, care are ca efect secarea habitatelor sau inundarea exagerată, schimbarea utilizării terenurilor, desecarea etc.
În muzeul nostru poate fi observată în sala a III-a.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu