sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Portic fragmentar decorat cu grifoni și liocorni

 


Portic fragmentar decorat cu grifoni și liocorni
Datare: Epoca elenistică
Material: calcar
Locul descoperirii: Mangalia, anul 1960
***
Fragment arhitectonic elipsoidal decorat pe ambele părți, cu rolul de a orna o mică exedra (edificiu semicircular cu coloane, deschis, destinat mai ales conversațiilor). La Callatis au fost descoperite trei fragmente de la acest edificiu, inegale ca dimensiuni, acestea provenind de la porţiuni diferite ale construcţiei. Determinarea curbei exedrei dovedeşte că aceasta era compusă din trei blocuri aproximativ egale.
Relieful decorativ se regăsește pe ambele părți ale exedrei și este compus din trei elemente: friza decorată cu grifoni și liocorni afrontaţi, separaţi de palmete şi flori de lotus, o bandă de denticuli și o cornișă cu profil simplu. Caracterul decorativ al frizei se datorează formei elegante a elementelor vegetale arcuite, dar și compoziției unitare conferită de elementele animaliere, grifonii și liocornii reprezentaţi cu aripile întinse, capul şi o labă ridicată.
Vechiul motiv al grifonului este frecvent întâlnit în arta greacă din epoca arhaică şi preluat ulterior şi în arta romană. Grifonul este o creatură mitologică ce combină capul şi aripile unui vultur cu corpul, coada şi picioarele unui leu, exprimând unirea a două forţe antagonice: vulturul, stăpânitorul cerului şi leul, regele junglei, formând imaginea unui animal nobil, dotat cu putere divină. Acest motiv apare pentru prima dată în cadrul civilizaţiei mesopotamiene, de unde a fost preluat și dezvoltat de către greci. În arta greacă și romană, prezintă un caracter dual: pozitiv, grifonul care trage carul zeului Apollo, fiind considerat simbolul protecţiei divine asupra vieţii terestre, dar și negativ, grifonul înhămat la carul zeiței Nemesis, reprezentând concomitent pacea şi frica, protecţia şi răzbunarea.
Piesa este propusă pentru clasare în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu