sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Fragment arhitectonic - friză cu bucranii

 

Fragment arhitectonic - friză cu bucranii
Material: calcar
Datare: sec. IV- II a. Chr.
***
Cercetările arheologice întreprinse în anul 1976, în zona necropolei romano-bizantine, au prilejuit descoperirea unor fragmente arhitectonice elenistice, refolosite ca materiale de construcţie: un fragment de arhitravă decorată cu ove şi cinci segmente ale unui epistylion doric. Toate cele cinci fragmente sunt din calcar, decorate cu bucranii, legate prin ghirlande, iar între ele câte o rozetă este redată aproape de fiecare dată în manieră diferită. Asemenea segmente, de aceleaşi dimensiuni şi cu un ornament similar, au fost descoperite la Callatis în săpături mai vechi din cadrul cetăţii, toate aparţinând unui monument de epocă elenistică.
Tipul frizelor decorate cu motivul bucraniului, ghirlandelor şi rozetelor a fost unul destul de răspândit în lumea attică. Cu un vădit caracter sacru, dar şi decorativ în acelaşi timp, motivul apare în context arhitectural în prima jumătate a sec. III a. Chr. La Samothrake şi Pergam, iar la scurt timp este importat şi în spaţiul vest-pontic, la Histria şi Callatis. Din punct de vedere stilistic, frizele de la Callatis, produse al atelierelor locale, au fost atribuite şcolii pergameene (Templul Demetrei de la Pergam).
Piesa este propusă pentru clasare în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu