vineri, 9 august 2024

Program de bal din 1895

 



Program de bal din 1895


De curând, în patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov a intrat o piesă foarte frumoasă, care este o mărturie a vieții de salon din Brașovul sfârșitului de veac al XIX-lea. Este vorba de un program de bal din anul 1895, ferecat într-un recipient cilindric elegant.
Programul a fost întocmit cu ocazia Balului Juriștilor, organizat imediat după absovirea școlii superioare de Drept de către participanți, moment numit în epocă „Absolutorium”. Pe o parte a documentului sunt menționate personalitățile Brașovului care erau invitate la eveniment. Pe cealaltă parte sunt trecute dansurile, în ordinea desfășurării lor, balul fiind împărțit în două părți.
Astfel de baluri se desfășurau în multe locuri în Brașovul din acea perioadă. Despre atmosfera din aceste saloane vorbește și Sextil Pușcariu în lucrarea „Brașovul de altădată”. „Pe atunci tinerii erau bine crescuți și dansau cu toate fetele, și nu numai, ca astăzi, cu aleasa inimii sau cu flirturile lor”, ne spune scriitorul. De la aceste baluri erau nelipsite „jocurile de coloană”, cadrilul, romana și lăcierul. „Te îngrijeai din vreme -ne mai spune Sextil Pușcariu- să ai un vis-à-vis simpatic, și erai cu atenția încordată ca să nu greșești figurile. Mai ales la romană, un dans născocit la Brașov în casa lui Iacob Mureșianu. Cadrilul al doilea era rezervat pentru fata pe care o iubeai. De aceea o <<angajai>> cu săptămâni înainte, ca să nu ți-o ia altul”.


Sursa: Sextil Pușcariu, Brașovul de altădată, ediția 2001, p. 142-143.


#MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului #MuzeuldeEtnografieBrașov
#Brașovuldealtădată #SextulPușcariu #balurilaBrașov #programdebal

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu